Az oroszok „elfogták Bahmutot” – de van egy árnyalat

         Az orosz propagandisták május 20-án jelentették be Bahmut „elfogásának” befejezését. Tekintettel arra, hogy Ukrajna védelmi erői továbbra is ellenőrzik a város egy kis részét délnyugaton, az ellenség győzelmi jelentése korai.

         A Bahmutért vívott harcok dinamikája Ukrajna javára változott: a fegyveres erők előretörése folytatódik a szárnyakon, ami megnehezíti az ellenségnek a városban való tartózkodását.

         A Wagner-zsoldosok tartják Bahmut nyugati közigazgatási határait, míg az ukrán erők továbbra is a város külterületén végzett ellentámadásokra összpontosítanak. A „Wagner” harcoktól megfáradt erői valószínűleg nem lesznek képesek folytatni a támadó hadműveleteket Bahmuton túl – vélik az Institute for the Study of War (ISW) elemzői.

         A tisztségviselők nyilatkozatai azt mutatják, hogy az ukrán erők kivonultak Bahmut többi kerületéből, kivéve azokat, amelyek a városba vezető két útvonal szomszédságában vannak. A május 21-én közzétett geolokációs videón látható, amint Wagner-erők orosz és wagneri zászlókat emelnek egy lakóépület fölé Bahmut nyugati részén.

         A Bahmuttól nyugatra eső utolsó kis terület Wagner általi valószínűsíthető elfoglalása nem érinti a folyamatban lévő ukrán ellentámadásokat Bahmuttól északra és délre, sem a város körüli vezetékes kommunikációs vonalak ukrán ellenőrzését, amelyet a kimerült Wagner-erőknek el kellene érniük a további támadó hadműveletek végrehajtása érdekében.

         Az orosz erőknek valószínűleg a további erősítésre lesz szükségük Bahmut városának és szárnyainak megtartása érdekében a más irányú hadműveletek kárára. Az Institute for the Study of War rögzítette a 132. különálló gárda motorizált lövészdandár (korábban Avdejevka térségében) tüzérségi egységeit, amelyek most Bahmut irányban működnek.

         Az ukrán katonaság Bakhmutban helyrehozhatatlan veszteségeket okozott a „Wagner” PMC-nek. Ez annak ellenére történt, hogy a honvédségnek nincs számbeli előnye ebben az irányban. Ezt az ukrán fegyveres erők keleti haderőcsoportjának szóvivője, Szergej Cserevatij nyilatkozta.

         Megjegyezte, hogy a bahmuti megszálló csoport teljes vereséget szenved. Hadd a bahmuti orosz megszállók „érezzenek állandó fenyegetést. Most vagy kicsivel később körülvesszük őket, de ez a csoport a végsőkig le lesz győzve” – mondta az ukrán fegyveres erők szóvivője.

         Hozzátette: az ukrán hadsereg találékonyságának és kiképzésének köszönhetően Bahmut közelében próbálják visszaszorítani az ellenséget.

         „A „Wagner” PMC-t már pótolhatatlan veszteségek érte. Annak ellenére, hogy nincs számbeli és lövedékben előnyünk az ellenséggel szemben, kiképzésünknek és katonai érzékünknek köszönhetően megpróbáljuk visszaszorítani az ellenséget, és ezt ő is megérti, ezzel magyorázható a kijelentéseik” – mondta Cserevatij. Hozzátette: a fegyveres erők jól ismerik a „Wagner” PMC szándékait.

         „És hol lesznek a fő csapások, hadd gondolkodjanak, és hadd aggódjanak. Jól látjuk a szándékaikat, hogyan növelik erejüket, de minden tettükre van megoldás” – hangsúlyozta a honvédség szóvivője.

         Az már ismert, hogy az ukrán védők félig körbefogták Bahmutot, hogy elhárítsák az orosz megszállók fenyegetését. Erről Anna Máljár Ukrajna védelmi miniszterhelyettes így tájékoztatott: „az ellenségnek nem sikerült körülvennie Bahmutot, és elveszítette a város körüli domináns magaslatok egy részét. Vagyis csapataink a szárnyak mentén történő előrenyomulása, amely még mindig tart, nagyon megnehezíti az ellenség Bahmutban való tartózkodását. Csapataink félig bekerítették a várost, ami lehetőséget ad az ellenség megsemmisítésére. Ezért az ellenségnek meg kell védenie magát a város általa ellenőrzött részén.”

         Ezekből a jelentésekből kiolvasható, hogy Ukrajna magas szintű stratégiai kiképzése és hírszerzése, valamint a fegyverek nagy száma már meghozza az eredményt. Bahmut „elfogása” a bűnöző orosz zsoldosok erői által ne vezessen félre senkit: bekerítés esetén sem Geraszimov, sem Sojgu nem segít az orosz megszállóknak.

         Bahmut teljesen elpusztult. Az oroszok a város feletti ellenőrzés megteremtése érdekében teljesen elpusztították a várost, és több tízezer embert meggyilkoltak. Így továbbra is lehet területeket elfoglalni, de háborút nyerni már nem. Bahmut csak egy része az orosz-ukrán háború hosszú frontjának, védelme beleillik az ukrán parancsnokság általános tervébe.

         Bahmut több mint 9,5 hónapig tartó hősies védelme megbéklyózta és kimerítette az ellenség fő erőit a nyári hadjárat előestéjén, amelyre Ukrajna készül.

Részvény: