Az oroszok egy hónapja próbálnak új offenzívát indítani Ukrajnában a brit hírszerzés szerint

A britek szerint Oroszországnak elegendő mennyiségű muníciója, és a sikeres támadás elindításához szükséges alakulata sincsen.

Oroszország nagy valószínűséggel már január eleje óta próbálkozik a jelentősebb támadó hadműveletek újraindításával Ukrajnában, és a műveleti cél szinte bizonyosan a Donyeck megye még ukrán ellenőrzés alatt álló térségeinek elfoglalása – olvasható a brit katonai hírszerzés kedden ismertetett helyzetértékelésében.

A hírszerzési összefoglaló szerint azonban az orosz fegyveres erők hetente alig néhány száz méternyi területet tudtak eddig megszerezni, és ennek csaknem biztosan az az oka, hogy Oroszországnak sem elégséges mennyiségű muníciója, sem elegendő létszámú, hadszíntéri manőverekre bevethető alakulata nincs sikeres offenzívák elindításához.

A britek szerint valószínű az is, hogy a magas rangú orosz vezénylő tisztek a rájuk nehezedő politikai és szakmai nyomás alatt olyan terveket készítenek, amelyek elégtelen létszámú, tapasztalatlan alakulatok elé tűznek ki irreális célokat.

Az orosz vezetés várhatóan továbbra is széles körű előrenyomulást követel. Változatlanul valószínűtlen azonban, hogy Oroszország fel tudna vonultatni olyan erőket, amelyek a következő hetekben jelentősen befolyásolhatnák a háború kimenetelét – derül ki a jelentésből.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230207_oroszorszag_ukrajna_haboru_offenziva_brit_katonai_hirszerzes

Részvény: