Az oroszok 20 000 civilt mészároltak le Mariupolban

         Mariupol orosz megszállásának két hónapja alatt, amely egykor virágzó város volt, ahol félmillió ukrán lakott, az oroszok szándékosan több mint 20 000 civilt gyilkoltak meg. Ez kétszer annyi, mint a második világháború négy éve alatt. 2022. február 25-én Mariupolt ostrom alá vették az orosz csapatok, akik teljes körű inváziót hajtottak végre Ukrajna területén azzal a céllal, hogy megöljék és elpusztítsák. Ettől a naptól kezdve a város története két korszakra oszlott – az invázió előtt és után. Ma ez egy néma városi szellem, amelyet porig égetett az orosz hadsereg, amely nem bocsátotta meg neki Ukrajna iránti hűségét.

         Az orosz ostrom kezdete óta a város hatalmas pusztításnak van kitéve. Az orosz csapatok mindent elpusztítottak: utakat, kórházakat, iskolákat, templomokat, házakat. Az ipari infrastruktúra teljesen megsemmisült. Még a szülészeti kórházakat is ágyúzták. Az orosz istenkáromlás apoteózisa az 500 kilogrammos légbombával történt csapás volt március 16-án a Mariupoli Drámai Színházban, amelyben több mint 1300 civil bujkált, közülük mintegy 300-an meghaltak. Annak ellenére, hogy az épület elé a „gyerekek” szót írták, az orosz megszállók légicsapást indítottak.

         Az orosz csapatok behatoltak a városba, és az úgynevezett „kadirovci” elkezdték pusztítani a civileket. A csecsen és dagesztáni egységek képviselői különösen kegyetlenek voltak. Tömeges kivégzéseket, kínzásokat és nők megerőszakolását hajtották végre szeretteik előtt. Még a 6-8 éves lányokat is megerőszakolták. Sok áldozat nem élte át az erőszakot, vagy lelki szorongásos állapotban van. A halottakat parkokban, tereken és pusztákon temették el. Március közepén egyszerűen nem volt üres hely a temetőkben. A megszállók gyakran megtiltották a halottak eltemetését vagy akár összeszedését, akik hetekig hevertek a város utcáin. Az orosz csapatok minden lehetséges módon beavatkoznak a mariupoli civilek evakuálásába. A „zöld folyosók” tűz alatt állnak, Oroszországba csak az úgynevezett szűrőtáborokon való áthaladás vezet akadálytalanul, a helyieket gyűlölő és különösen heves kihallgatásokat szervező donyecki orosz csatlósok találmánya. Azok, akik átmentek ezen a „szűrőn”, tömeges zaklatásról és verésről beszélnek. A megszállás kezdete óta több mint 40 000 mariupoli lakost deportáltak Oroszországba, akiktől érkezéskor gyakran elveszik az útlevelét, és tehetetlen rabszolgákká változnak.

         A város tájai egy apokaliptikus rémálomra emlékeztetnek. Az összes utcán halottak tetemei vannak, akiket nem lehet eltemetni. Ritka nyugodt időszakokban az emberek kijönnek a pincékből, és a szemétdombok között turkálnak abban a reményben, hogy találnak valami ennivalót. Kiégett macskák és kutyák rohangálnak az udvarokon. Füstölnek a sokemeletes épületek felperzselt csontvázai, amelyek az orosz tüzérség célpontjává váltak.

         Ferenc pápa március 13-án a mártírok városának, az ukrán horror megtestesítőjének számító Szűz Mária városának nevezte Mariupolt, a húsvéti istentisztelet utáni prédikációjában pedig Bartolomaiosz ökumenikus pátriárka a mariupoli polgárok evakuálására szólított fel. Ennek ellenére a város ágyúzása csak fokozódott.

         A bucsai és a kijevi régió más városaiban történt mészárlás nemzetközi visszhangot váltott ki. Az orosz megszállók igyekeznek elrejteni bűneik nyomait, és mobil krematóriumokat használnak civilek holttesteinek elégetésére, hasonlóan ahhoz, ahogy a nácik a második világháború idején embereket égettek. Ezért az oroszok által Mariupolban elkövetett atrocitások pontos mértékét jelenleg nehéz megállapítani, de határozottan ez a szám magasabb, mint az egész kijevi térségben az orosz megszállás hónapjában. A város nagy részét orosz csapatok foglalják el. Körülbelül 500 ukrán katona, a város utolsó védelmezői, és mintegy ezer civil, köztük nők és gyerekek bujkál az Azovsztal üzemben. Az emberek nem jutnak gyógyszerhez, nincs tiszta víz, fogy az élelmiszer. A sebesültek gangrénát vagy vérmérgezést kapnak, és fájdalmas halált halnak. Ellentétben Putyin kijelentésével az Azovsztal elleni támadás leállításáról, az ipari létesítmény tömeges bombázása folytatódik. Csak április 27-én több mint 50 foszforbombát dobtak le az üzemre.

         Mariupol az ukrán nép elleni népirtás megtestesülése, amelyet Putyin talált ki és minden lehetséges módon végrehajtott. Az áldozatok pontos számát nem lehet megállapítani: számuk megközelítheti a 30 ezret. A város élhetetlen. Az lett az orosz felperzselt föld taktika megtestesítője és bizonyítéka annak, hogy az orosz hadigépezet mindent el fog pusztítani, ami az útjába kerül, Ukrajnában és azon túl is. Hatékony módszerekre van szükségünk ennek megállítására. Különben az egész világ civilizációs katasztrófára vár, amelynek előfeltételeit Putyin ma fekteti le Ukrajnában.

#civilt #Ukrajna #Oroszorszag #Mariupol #20000_civilt

Részvény: