Az orosz társadalom végre nem bízik a kormányában

         Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a „részleges” mozgósításról szóló botrányos rendeletet, Oroszország lakossága magyarázatot követelt, amely arra kényszerítette Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy tisztázza az „oroszországi részleges katonai mozgósítás” fogalmát. A fegyveres erők 300 ezer embert kívánnak behívni egy „katonai különleges műveletbe” Ukrajnába. A mozgósítás elsősorban a tartalékban lévőket érinti – mondta Sojgu az Rosszija-1 kormányzati televízió adásában.

         Az orosz védelmi miniszter biztosította, hogy nem hívnak be azt, aki soha nem látott vagy hallott semmit a hadseregről. „Ezek valóban azok [azok, akiket be fognak hívni – a szerk.], akik: szolgáltak, katonai szakképzetségük van, vagyis az a szakképzetség, amelyre ma a fegyveres erőknél szükség van, harci tapasztalattal rendelkeznek” – biztosította Sojgu az Oroszország népét. A honvédelmi miniszter azt is elmondta, hogy nem hívják be a diákokat és a sorköteles katonákat.

         Oroszországban azonban, mint egy olyan államban, ahol nincs demokrácia, az emberek már nem akarják elfogadni a kormány „szavát”, különösen azért, mert a rendelet szövege nem rendelkezik a diákok, hadkötelesek és más személyek bevonásával szembeni halasztásról, illetve védelemről. Kizárólag egészségügyi okokból, szolgálati korhatár elérése vagy büntetőjogi felelősség (büntetés letöltése) miatt. És mivel Oroszországban a katonai szolgálat kötelező, és minden hallgató köteles katonai szolgálatot teljesíteni, vagy katonai kiképzésen kell részt vennie a tartalékos tisztek számára, ami katonai tapasztalat és szakképzetség megszerzését jelenti, automatikusan behívható és mozgósítható felsőoktatási intézményből való korai kizárás esetén. Valójában Oroszországban minden katonai korú diákot (és ez 18 és 27 év közötti) be lehet hívni a háborúba. A korábbi, 2022. február 24-i precedens alapján a sorkatonák továbbra is a fronton lesznek, kívánságuktól függetlenül. Ilyen eset már előfordult, amikor az Oroszország elnöke és védelmi minisztere azt állította, hogy a sorkatonák nem vesznek részt különleges hadműveletben (olvasd – nem harcolnak Ukrajnában), ami azt jelenti, hogy a kormányban már nem lehet megbízni.

         Ugyanakkor az oroszországi mozgósításról szóló rendelet 7. pontja el van rejtve a széles közönség elől. Így a rendeletnek a Kreml honlapján közzétett változatában a „hivatalos használatra szánt” tételként szerepel. Ez már sok bennfentesre, legendára és sejtésre adott okot, amelyek magukkal vonták az oroszok kormány iránti tömeges bizalmatlanságát. Egyes, még mindig liberális orosz média szerint ez a bekezdés elrejti az Oroszország területén mozgósítás alatt álló személyek teljes számát – és legfeljebb egy millió embert számol. A világ katonai szakértői szolidárisak, és félelmeiknek adtak hangot, hogy senki Oroszországba sem tud megállni a mozgósított 300 ezres számnál. Nem véletlenül Sojgu mondta ezt a számot. A szakértők tehát egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy pontosan 300 000 mozgósított egyszerre az a szám, amely lehetővé teszi az orosz hadsereg számára, hogy egyidejűleg edzenek és képezzenek ki az orosz katonai infrastruktúrájának többletterhelése nélkül, de ez csak kezdeti szám. A Kreml által mozgósított személyek valós számának eltitkolása azért szükséges, hogy elkerüljenek pánikot az ország lakosságában. A növekvő bizalmatlansági hullám azonban továbbra is pánikot váltott ki. A részleges mozgósításról szóló publikációkhoz fűzött kommentekben az oroszok elégedetlenségüket fejezik ki. Az emberek azt írják, hogy maguk az orosz hatóságok háborúznak, és obszcén kommentálják Vlagyimir Putyin orosz elnök döntését. Néhányan még a lemondását is követelik.

         Ezenkívül Oroszország népe kezdte megérteni, hogy a mozgósításról szóló rendelet a hadsereg nagy veszteségeiről beszél – mind a jelenben, mind a jövőben. Ez újabb okot ad a bizalmatlanságra, mivel az orosz védelmi minisztérium továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a különleges katonai művelet során az orosz fél mindössze 5900 embert veszített. Akkor teljesen logikusnak tűnik a kérdés – miért mozgósítanak 300 ezer katonát, ha még legalább 110 ezer katona áll az orosz hadsereg rendelkezésére?

         Ráadásul az egyszerű oroszok megkérdőjelezik magát a mozgósítás tényét és szükségességét. Végül is Putyin úgy hat hónapja különleges katonai műveletet ígért az oroszoknak (amely valójában nem jelentett a „háborúban lévő állam”), nem pedig általános mozgósítást és hadiállapotot, amely a közönséges oroszok (sorköteles férfiak) a háborúban részvételét jelenti. Ezzel kapcsolatban az oroszoknak van egy kérdésük: milyen érdekeket védjenek, kivel harcoljanak (elvégre az összes oroszországi médiából olyan kitartóan közölték velük, hogy nem állnak háborúban Ukrajnával). És ami a legfontosabb, mivel Oroszország nem áll háborúban Ukrajnával, mi a jogi alapja ennek a mozgósításnak?

         Az Orosz Föderáció törvényeinek igen szomorú módosításai, amelyeket a mozgósítás bejelentésének előestéjén hajtottak végre a büntetőjogban, szintén hozzájárultak a kormányzattal szembeni bizalmatlansághoz. Így az orosz Állami Duma (az orosz parlament) bevezette az ország büntető törvénykönyvébe a „mozgósítás”, a „hadiállapot” és a „háborús idő” fogalmát, ami azt jelenti, hogy új formátumban jelenik meg ott a felelősség ezekért a bűncselekményekért. Ezeken kívül a vonatkozó törvényjavaslat előestéjén számos egyéb módosítás is született. Most teljesen más a helyzet, és ezek a változások valójában csak megerősítik a különleges katonai művelet kudarcát. Az oroszok közül pedig, hogy melyik a messzelátóbb, megértik, hogy ezzel az orosz kormány jogi alapot készít elő a mozgósítás kijátszásáért felelősségre vonására, még ha nem is hadiállapotban.

         Az interneten már megjelennek a „mit tett a kormányunk”-szerű dühös üzenetek, amelyekkel valójában az oroszok próbálják megvédeni magukat a kormányzati döntésektől, és kibújnak a felelősség alól. A hétköznapi oroszok, és még inkább a mozgósítottak azonban ezúttal nem tudnak így kijutni. Végül is, ha korábban az orosz köznép úgymond a pálya szélén maradt, és kijelentette, hogy semmi közük a kormányzati döntésekhez és az orosz katonai tárca által Ukrajnában végrehajtott különleges katonai műveletekhez, most az embereknek közvetlen köze van a háborúhoz, amelyet ők hirdették ki. Bár valójában a kék képernyőkről azt mondták az oroszoknak, hogy a mozgósítás csak annak köszönhető, hogy egyes Oroszországhoz csatlakozni kívánó ukrán régiók védelemre szorulnak, ezért mozgósítást hajtanak végre.

         „Ez a rendelet a hivatalos kihirdetése napjától lép hatályba” – áll a rendelet szövegében. Vagyis már a katonakorú férfiak számára is problémás lesz az ország elhagyása, miközben pontosan egy nappal a rendelet megjelenése előtt szivárgott ki az információ a hálózatba, hogy a 18-60 év közötti férfiaknak megtiltják az ország elhagyását. A mozgósítás bejelentése után az oroszok hisztérikusan hagyják el az országot, a mai napra még minden jegy elkelt a baráti országokba. Eközben a parkokban, éttermekben, pizzériákban – Sojgu szavaival ellentétben – már megkezdődött az idézések tömeges terjesztése. Ráadásul – mint kiderült – a mozgósított oroszokat megfosztják munkaállásuktól, de továbbra is fizetniük kell a jelzáloghitelt.

#Sojgu #Putyin

Részvény: