Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat nagyot rontott

         Mint ismeretes, korábban az Oroszország Szövetségi Biztonsági Szolgálata sajtóközleményt adott ki a krími hídon keletkezett tűzesetről. Az orosz titkosszolgálatok szerint egy teherautó volt a robbanás forrása, aminek következtében a híd útjának egy része a tengerbe zuhant. Az FSZB közleménye szerint a raklapba álcázott robbanóanyagokat állítólag az odesszai kikötőből Bulgáriába, majd onnan Grúzián és Örményországon keresztül Oroszországba küldték fiktív dokumentumokkal. Az orosz FSZB szerint a támadásban ukrán állampolgárok és külföldiek, valamint további öt orosz állampolgár vett részt. A robbantások megszervezésével az ukrán katonai hírszerzés vezetőjét, Kirill Budanovot vádolták. Az ukrán titkosszolgálatok nem kívántak kommentálni ezt a sajtóközleményt.

         Ezenkívül az FSZB a „nyomozása” részeként röntgenfelvételt adott ki egy kamionról, amely október 8-án robbant fel a Krimszkij hídon, és állítólag raklapokba rejtett robbanóanyagot tartalmazott.

         Az Inform Napalm ügynökség elemzői azonban eltérést találtak a nyilvánosságra hozott röntgenfelvételek és a robbanáskor nyilvánosságra hozott videó között – kiderült, hogy az FSZB két különböző kamionról próbált „lecsúsztatni” a fotókat.

         Miután a RIA Novoszti orosz hírügynökség közzétette a röntgenfelvételt, a felhasználók észrevették, hogy a pótkocsi alatti teherautónak nincs kerete a röntgenfelvételen, és azt is felvetették, hogy az autók márkája eltérő. Véleményük szerint a képen az autó európai, két tengelyes, a videón pedig amerikai.

         „Az előzetes jelentéshez fűzött kommentekben az olvasók külön hangsúlyozzák az FSZB photoshoppereinek rossz munkáját, akik még csak nem is tudják lerajzolni annak a kamionnak az összes tengelyét, amelyik verziójuk szerint „felrobbantotta a krími hidat”,” – közölte a Telegram-csatornáján az ügynökség.

         A hálózat egy videót is közzétett, amely állítólag ugyanazt a teherautót vizsgálta meg robbanóanyaggal, mielőtt elindult a hídra. Állítólag ez az ellenőrzés „még 10 másodpercet sem vett igénybe”.

         A képek közti eltérést egyébként nemcsak az Inform Napalm közössége vette észre, hanem más internetezők is közzétették ezzel kapcsolatos észrevételeiket: „Az FSZB azt is elég komolyan biztosítja, hogy egy rakománykonténerben lévő bomba 2 hónapig járt a tengereken és a hegyeken. Járt Ukrajnában, Bulgáriában, Grúziában, Örményországban és Oroszországban. Kétségtelenül ez a legmegbízhatóbb módja annak, hogy hatalmas erejű töltetet szállítsunk valahova” – írja a Politikai Cirkusz Telegram-csatorna.

         A robbanóanyagok hiányát a röntgenfelvételen az FSB azzal magyarázza, hogy azt raklapokkal álcázták. „Tudja, miért a röntgen nem mutat robbanóanyagot? Mert nem volt a teherautóban. Az FSZB szándékosan terjeszti a kamion felrobbanásáról szóló verziót, hogy véletlenül se szálljanak rájuk. Mert a storyboard azt mutatja, hogy nem a teherautó okozta a robbanást, hanem egyszerűen került a robbanás fénye alá. A kamionos változat sem magyarázza meg, hogy a híd 2 útszakasza miért vált le különböző helyeken” – kommentálja ezt az Inform Napalm.

Részvény: