Az orosz propagandisták szánalmas kísérletei „szerencsétlenség által” barátokra találni

         Mostanában egyre könnyebben kiszámítható egy bizonyos kampány kudarcának pillanata vagy a Kreml politikája „gereblyézésére” irányuló kísérleteinek kezdete – az orosz tömegmédia tömegesen megtölti az információs teret Európáról és Ukrajnáról szóló hamisítványokkal. A propagandagépezet választása ezúttal Magyarországra és Orbán Viktorra esett, mint igazi „Putyin barátjára és az Oroszország szövetségesére”.

         Az orosz tömegtájékoztatás egy hangon énekelni kezdett Orbán állítólagos kijelentéseiről, „hogy Európát aktívan besodorják az Oroszországgal való gázkonfliktusba”. Abszolút semmi új tézis nem született ebben a hírben: Európa, gáz, „szegény Magyarország, amelyre nyomást gyakorolnak, hogy ne támogassa Oroszország elképzeléseit”. Valójában Európában senki sem támogatja azokat az elképzeléseket, amelyeket Vlagyimir Putyin dédelget.

         Orbán Viktor ezeket a „kijelentéseit” szó szerint a levegőből veszik, és semmilyen érvényes bizonyíték nem támasztja alá őket – ami nem meglepő az orosz tömegmédiában.

         Az igazság az, hogy még a Kreml megbízható budapesti partnerei sem sietnek a „szövetséges” segítségére. Az Orosz Föderáció az egyik legszégyenletesebb vereséget szenvedte el geopolitikai és katonai szinten egyaránt. Emiatt most még azok is meggondolják magukat, akik bizonyos kapcsolatban maradtak a Kreml-lel, mielőtt bármilyen kijelentést tesznek Oroszországról és annak fellépéséről.

         Putyin potenciális „elvtársának” többsége megérti, milyen következményekkel jár, ha támogat egy agresszort és egy terrorista államot. A Kreml felé tett minden lépést kizárólag az erőszakos rezsim támogatásának és ukránok ezreinek meggyilkolásának tekintik. Egy ilyen folt egyetlen ország vezetőjének hírnevéről sem törlődik el – ez az ára a Putyinnal való barátságnak és véres politikája támogatásának.

         Arra is érdemes emlékezni, hogy pontosan mikor váltak olyan „fontossá” Orbán kijelentései a legbefolyásosabb orosz tömegmédiában. Ez a Hersonból való visszavonulás napján történt – vagy ahogy a Kreml minősíti – „taktikai visszavonulás jobb pozíciók felé”. Vagyis a Magyarországgal kapcsolatos masszív hamisítványok célja az volt, hogy kitöltsék az információs teret, és elvonják Európát a „világ második hadseregének” szégyenletes vereségétől a Putyin több mint egy hónapja „örökre orosznak” nevezett város alatt. Most azonban minden figyelem pontosan Herszonra összpontosul, ahol az ukrán fegyveres erők fantasztikus szintű stratégiai kiképzést és fegyverhasználati képességét mutatják be. És ezzel egyidejűleg az orosz katonai vezetés mutatja természetes végének kezdetét a civilizált világ feletti győzeleméről szóló Oroszország ambiciózus álmaiért.

         Ebben a helyzetben az orosz tömegmédia hatalmas erőfeszítésekkel indokolja hatóságainak fellépését, amelyek nem hozták meg a kívánt eredményt. Az orosz tömegmédia hamisítványait sokáig nem hitték el, és az ukrán fegyveres erők ország déli részén aratott győzelmeinek ténye árnyékot vet a Kreml minden olyan kísérletére, hogy elterelje a figyelmet saját stratégiai hibákról.

         Talán vannak, akik még mindig hiszik az Európáról szóló orosz hamisítványokat és országai lakosságának az orosz gázhiány miatti „hideghalálát”, de a tények mást mondanak. Ez azonban továbbra is a Kreml spekulációinak fő témája a nagyszabású katonai veszteségek és vereségek elfedése érdekében, amelyre az Oroszország lakossága – az orosz IPSO kiemelt közönsége – napról napra egyre jobban odafigyel. Ezért, amikor fantomerővel megpróbálja megfélemlíteni Európát, Putyin figyelmen kívül hagyhatja „legközelebbi cinkosai” bizalmának elvesztését. Különösen a közelmúlt eseményeit figyelembe véve vitatható, hogy a Putyin-ellenes koalícióról szóló tézis az Orosz Föderáció közepén nem olyan alaptalan, mint amilyennek látszik.

         2022. november 11-e lett az a nap, amikor az egész világ igazán értékelte Ukrajna támogatásának súlyát és az Oroszország elleni gazdasági szankciók eredményét. A Kreml hatalmi mechanizmusa hatalmason repesztett, és ez mindenhonnan látszik: az olyan „ügyes” propagandisták, mint Szkabejeva és Szolovjov dührohamot dobnak, Kadirov általában az orosz vezérkarnak hibáit hangsúlyozza, de általában egyetért Szurovikin döntésével.

         A következő csak Ukrajna győzelme lesz, mert a világ nem csökkenti a segélyek mértékét, és az ukrán fegyveres erőket a maximális mennyiségű fegyverrel látja el. Az Orosz Föderáció felelőssége az ukránok ellen elkövetett bűncselekményekért minden órával egyre közelebb kerül.

Részvény: