Az orosz propaganda azt állítja, hogy az Egyesült Államok állítólag kapcsolatba lép Petro Porosenkóval, Vitalij Klicskóval, Andrej Jermakkal és Valerij Zaluzsnijjal, hogy megvitassák Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök esetleges leváltását

Az orosz propagandisták új hamisítványt találtak ki, miszerint az Egyesült Államok állítólag alternatívát keres Vlagyimir Zelenszkijnek Ukrajna elnöki állására. Hogy „meggyőző legyen”, ezt a hamis információt az Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat sajtóirodájára hivatkozva terjesztik. Amerikai tisztviselők állítólag olyan politikust kezdtek keresni Ukrajnában, aki leválthatná a jelenlegi államfőt, Vlagyimir Zelenszkijt. Bár háború alatt nem lehet elnökválasztást tartani, a Fehér Ház öt lehetséges alternatívát mérlegel. Zelenszkijről és elnöki mandátumának lejártáról beszélt az Orosz Föderáció Külföldi Hírszerző Szolgálatának vezetője, Szergej Nariskin – írja az orosz médiában a TASS.

„Az amerikaiak fokozott erőfeszítéseket tesznek, hogy alternatívát találjanak a jelenlegi ukrán elnökkel szemben. Ennek megfelelő kapcsolatokat építettek ki az Európai Szolidaritás Párt vezetőjével, Porosenkoval, valamint a kijevi polgármesterrel, Klicskoval. Titkos munkát folytatnak Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével, az ukrán fegyveres erők egykori főparancsnokával, Zaluzsnijjal és Razumkovval, a Verhovna Rada volt elnökével” – meggyőzi az orosz külföldi hírszerzés.

Andrej Juszov, az ukrán katonai hírszerzés képviselője a Novoje Vremja-nak adott megjegyzésében megjegyezte, hogy az oroszoktól érkező ellenséges információszivárgásokban nincs semmi új vagy meglepő.

Véleménye szerint minden a tervek szerint halad az oroszok által „Majdan-3”-nak nevezett művelet végrehajtásában.

„Ennek a műveletnek az egyik összetevője az ukrán kormány, a katonai-politikai vezetés delegitimizálása, és mindezek az akciók beletartoznak ebbe a körbe” –magyarázta a Hírszerzési Főigazgatóság képviselője.

Fontos megjegyezni, hogy ez az információ a közönség körében népszerű Telegram csatornákon keresztül indult útjára, majd aktívan terjesztették számos propagandamédián, például a Brif-en és a TASS-on. Ez azt jelzi, hogy még a vezető hírügynökségek sem tudják mindig garantálni a közölt információk objektivitását és megbízhatóságát, teret engedve a szenzációs híreknek és éles témáknak.

Részvény: