Az orosz mozgósítási kampány kudarca az ukránok számára szörnyű terrorral végződött

         A Szovjetunió összeomlása után Oroszország, mint fő utódállam hatalmas területeket, gyakorlatilag kimeríthetetlen erőforrás-utánpótlást, teljes ipari városokat örökölt, amelyek valójában ipari létesítményekből álltak, de a természeti erőforrások értékesítéséből származó hatalmas pénzek ellenére Oroszországnak nem sikerült hatékony rendszerkormányzatot, piacgazdaságot, versenyképes ipart és természetesen hadsereget felépítenie. Putyin tekintélyelvű rezsimje mindig is a hadseregére támaszkodott, mint politikai befolyásának egyik kulcsfontosságú eszközére, mind a világban, mind magában az országban: Oroszországban évtizedek óta mítoszt alkotnak az orosz hadsereg legyőzhetetlen erejéről, a világon második hadsereg erejéről mindenben. Február 24-e után azonban minden a helyére került, és villámgyorsan megdőlt a mítosz: ha kizárjuk az atomfegyverek tényezőjét, az orosz hadsereg még az első tízben sincs.

         A nemrég bejelentett mozgósítás is hozzájárult a katonai gyengeség szemléltetéséhez. Oroszországban nem sikerült 300 000 embert hatékonyan mozgósítani (ez a szám nem terheli Oroszország katonai infrastruktúráját), mert az orosz hadseregben korrupció van. Hirtelen kiderült, hogy az Oroszországban nincs sem téli egyenruha, sem fegyver a mozgósítottak számára. Tele van az internet olyan videókkal, ahol a mozgósítottakat a terepre helyezik, még élelemmel sem látják el őket.

         Ez az egész helyzet a várt következményekkel járt. A tekintélyelvű Putyin-rezsim a XX század közepének hadseregével harcol, és a hadviselés módszerei is megfelelőek – hogy az ellenséget elárasztsák élőerővel.

         Putyin az újonnan megválasztott kormányzókkal folytatott megbeszélésen elismerte, hogy „van elég hülyeség a mozgósítás kérdésében”. Elmondta azt is, hogy a folyamatot bonyolító problémák „hosszú ideje gyűlnek”, és „van miért kezdeni velük foglalkozni”. Ha egy olyan figura, mint Putyin egyenesen a mozgósítási problémákról beszél, az azt jelenti, hogy az oroszországi helyzet közel áll a katasztrófához.

         De egy ilyen kicsinyes, de nagyon büszke és megbukott diktátor, mint Putyin, nem ismerheti be, hogy megbukott, elveszett. Ezért a fasiszta és terrorista Putyin úgy döntött, hogy „show-t készít az oroszoknak” – rakétákat lőtt a polgári ukrán lakosságra, vagyis a katonai hatalom látszatát ábrázolta.

         Valójában az oroszországi mozgósítás kezdettől fogva hiteltelenné tette magát: időseket, fogyatékkal élőket és azokat is behívták, akik már régen meghaltak. A kábítószer- és alkoholfüggőket behívják a szolgálatba, a férfiak eltörik a végtagjaikat, nehogy bekerüljenek a hadseregbe az Oroszországból totálisan menekülő huzatkorú állampolgárok hátterében. A támogatás hiánya miatt pedig logikusan megjósolható, hogy a hideg idő beálltával az orosz hadsereg teljes összeomlása elé néz, harcképessége végleg szétesik. Ezután Putyin, megerősítve terrorista hírnevét, rakétacsapásokat hajt végre az ukrán energiainfrastruktúrára, ezzel párhuzamosan nukleáris csapással fenyegetve, hogy alkudozzon a tárgyalásokon és késleltesse Oroszország végső összeomlását.

         A mai leckéből (a saját gyengeségük által kiváltott rakétacsapások) Európa csak egy következtetést vonhat le: nem lehet Putyin példáját követni, és engedni a blöffjének. Az orosz diktátor közel áll a végső vereséghez, és csak a szükséges katonai segítségre van szükség Ukrajnának ahhoz, hogy végre megdöntsék Vlagyimir Putyint.

Részvény: