Az orosz légierő rövid távon pótolhatatlan veszteségeket szenvedett

A helyzet okai között olyan tényezőket találunk, mint a gyenge kiképzés, a tapasztalt pilóták hiánya, valamint az ukrán légvédelem eredményessége.

Az oroszok kétszer annyi repülőgépet vesztettek Ukrajnában a háború kitörése óta, mint annak idején Afganisztánban – jelentette be az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij vezérezredes. A számok tükrében szerinte mindez úgy jelenik meg, hogy az Afganisztánban elvesztett orosz repülők száma 119, míg ugyanez az ukrajnai háború kitörése óta már 278-nál tart.

A brit védelmi minisztérium tisztviselői ugyan nem tudták leellenőrizni, hogy mennyire hiteles a vezérezredes közlése, ugyanakkor azt ők is megerősítették, hogy az orosz légi fölény hiánya látványos Ukrajnában és ezt a védelmi tárcánál a gyenge kiképzéssel, a nehezen pótolható, tapasztalt pilóták hiányával, valamint az ukrán légvédelem eredményességével magyarázzák.

Mindez ráadásul nem valószínű, hogy megváltozik a közeljövőben, már csak azért sem, mert az orosz légierő veszteségei jelentősen nagyobbak a hadiipar termelési képességeinél, az ezzel járó késedelmet pedig tovább növeli a tapasztalt pilóták kiképzéséhez szükséges idő.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221107_haboru_orosz_legiero_vesztesegek_brit_vedelmi_miniszterium

Részvény: