Az orosz külügyminisztérium reagált az Izyumi tragédiára

         Az orosz külügyminisztérium valójában „provokációnak” nevezte az Izyum elfoglalása után megmaradt több száz friss sírt, és ezt az eseményt Bucsával hasonlította össze. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt is elmondta, hogy az ukrán vezetés nem enged be olyan nemzetközi újságírókat Izyumba, akik meg akarnak nézni a „tömegsírt”. Azonban olyan kiadványok, mint a Bild és a BBC publikálták történeteiket az ukrán Izyumból. Az ukrán fél erre pedig tréfásan reagált: „Nem zárjuk ki, hogy Putyin által szeretett Iránból valóban nem juthattak be újságírók a városba.”

         Izyumban szeptember 16. óta egy héten keresztül folytatódott a holttestek exhumálása az egyik legnagyobb tömegsírból az Oroszország Ukrajna elleni teljes körű háborújának kezdete óta. Ukrajna bűnüldöző szervei szerint az erdősávban talált holttestek 99%-án erőszakos halál nyomai vannak. A halálos áldozatok száma Izyumban sokszorosa lehet a Bucsái tragédiának – mondta Oleg Kotenko, a különleges körülmények között eltűnt személyekért felelős biztos.

A képen a civilek tömegsírjának helye Ukrajnában. Valakit már azonosítottak, de ez kevés. A kereszteken lévő keresztek és számok már az ukrán exhumációs bizottság munkájának eredményei, amely a holttestek ismételt, normális eltemetését végezte. Az orosz hadsereg egyszerűen egy hatalmas gödörbe dobta a halottak holttestét. Az oroszok a városi temető határában követték el bűneiket, valószínűleg azért, hogy a népirtás nyomait bármilyen módon elfedjék.

         A harkovi regionális (a regionális központ, amelyhez Izyum város tartozik) adminisztráció vezetője Oleg Szinegubov előestéjén bejelentette, hogy befejeződött az Izyum megszállása során meggyilkoltak holttesteinek exhumálása. Összesen 436 ember maradványait foglalták le a szakemberek, többségükön erőszakos halál, további 30 emberen kínzás nyomai vannak.

         „Sajnos a korábban beazonosított tömegsírok csak a kezdetét jelentik az itteni munkánknak, még nem tudni, hogy a megszállt területeken hány helyszínt találnak még, de a rideg valóság azt jelzi, hogy Izyumi halottak száma sokszor magasabb lehet, mint a Bucsai tragédia” – mondja Szinegubov.

         „A halottak többsége civil, 21 katona. Vannak holttestek kötéllel a nyakukban, megkötött kézzel, törött végtagokkal és lőtt sebekkel. Több férfi nemi szervét amputálták” – mondta Oleg Szinegubov.

         A tragédiában az a legrosszabb, hogy az ezen a helyen talált tömegsír nem egyetlen. Még legalább három ilyen temetkezésre bukkantak, és nem tudni, hogy a régióban hányat találnak még.

         „Ezen a területen még legalább 3 ilyen helyet találtak, Harkov régió más felszabadult városaiban is vannak temetések. Jelenleg folyik az ellenőrzés és az aknamentesítés” – tette hozzá az adminisztráció vezetője.

         Az ukrán nemzeti rendőrség 18 olyan helyet fedezett fel a felszabadult Harkov régióban, ahol Putyin biztonsági erői állítólag túszokat kínoztak. Szergej Pantelejev, a Rendőrség Fő Nyomozó Főosztályának helyettes vezetője ezt nyilatkozta a Katonai Médiaközpont tájékoztatóján – jelenti a The New Times.

         „A felszabadított települések ellenőrzése során a rendőrség 18 olyan helyet fedezett fel, ahol az oroszok illegálisan fogva tartották és kínozták állampolgárainkat. Ezeknek a börtönöknek a helyiségeit már átvizsgálták, a háborús bűnök bizonyítékait rögzítették és gyűjtötték” – mondta.

         Emlékezzünk vissza, hogy az ENSZ megfigyelőcsoportja megerősítette, hogy Putyin megszállása alatt Bucsán öltek meg civileket (amit Oroszország hivatalosan nem ismer el). A megfigyelő misszió tagjai több mint 300 civil meggyilkolásáról kaptak adatokat, amelyeket állítólag az orosz hadsereg az ellenségeskedésen kívül követett el Ukrajna több mint 30 városában. Szó esik többek között a menekültek kivégzéseiről, és az ukrán fegyveres erőknél dolgozó emberek meggyilkolásáról. „Csak Bucsán dokumentálták, hogy legalább 50 civilt öltek meg, miközben a várost megszállták” – áll az ENSZ-jelentésben.

         Most már nem lesz nehéz az ukrán félnek, miután teljesen foglalták vissza Harkov regiót, hogy ismét meghívják az ENSZ megfigyelőcsoportját, hogy az olyan embereknek, mint Lavrov úr és tisztességtelen csapata, ne legyen többé lehetőségük saját atrocitásaikat tagadni és hivatalos szinten hazudni.

#Izyum #ENSZ #Harkov #Bucsa

Részvény: