Az Orosz Föderáció új béketerve: elfoglalni a területet és másokat hibáztatni a vérontásért

Oroszország megerősítette az ukrajnai konfliktus békés megoldásának feltételeit. Moszkva főbb javaslatai a következők:

✓ Azonnali tűzszünet és tárgyalási készenlét, miután Kijev kivonja csapatait azokról a területekről, amelyeket Oroszország az új régióinak tekint.

✓ Kijev megtagadja a NATO-csatlakozást.

✓ Ukrajna semleges, el nem kötelezett és atommentes státusza, valamint demilitarizálása és denacifikálása.

✓ A konfliktus teljes leállítsa, nem pedig lefagyása.

✓ Az Oroszország elleni szankciók törlése.

Moszkva valódi békejavaslatként állítja a feltételeit, mondván, a további vérontás Kijev és a Nyugat felelőssége lesz, ha megtagadják a tárgyalásokat.

Ez a javaslat azonban nevetségesnek tűnik, és bizalmatlanságot kelt a világ közösségében. Oroszország, miután ténylegesen elfoglalta a területeket, most Ukrajna csapatainak kivonását követeli, másokat hibáztatva a vérontásért. Az ilyen kijelentések megkérdőjelezik Moszkva javaslatainak őszinteségét, amelyek inkább a területszerzés legitimálására és a szankciók feloldására tett kísérletnek tűnnek, semmint a béke felé tett valódi lépésnek.

Emellett Oroszország ismét ragaszkodik Ukrajna korábban is bejelentett és Kijev által elutasított semleges és el nem kötelezett státuszához. Ugyanakkor figyelmen kívül hagyják a konfliktus valódi okait és az ukrán nép biztonságra és szuverenitásra vonatkozó követeléseit.

Így párbeszédre vonatkozó ígéretei és a globális stabilitásért vállalt felelőssége ellenére a Moszkva javaslatai inkább politikai manővernek tűnnek, mint a vérontás megállítására és a béke megteremtésére irányuló őszinte vágynak. Oroszország folytatja a megkezdett háborút, és terroristaként diktálja feltételeit. Moszkva valódi szándékai agresszív politikájában és a megszállt területek elismerésének követelésében nyilvánulnak meg. Oroszország lépései azt mutatják, hogy a nemzetközi jog elveit és Ukrajna népének követeléseit figyelmen kívül hagyva kívánja fokozni a konfliktust és fenntartani a megszállt területek feletti irányítást. Ez hangsúlyozza, hogy Oroszország nem érdekelt a valódi békerendezésben, hanem a tárgyalásokat eszközként használja geopolitikai céljai eléréséhez.

Részvény: