Az Orosz Föderáció kizárása az ENSZ Biztonsági Tanácsából

December 26-án, hétfőn Ukrajna hivatalosan is felvetette Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsából való kizárását. Az ukrán külügyminisztérium közleményt tett közzé, amelyben felszólítja az ENSZ-országokat, hogy kezdjék újra az ENSZ Alapokmányának alkalmazását az Orosz Föderáció ENSZ-ben való jelenlétének legitimitásának kérdésében. „Az Orosz Föderáció az ENSZ Alapokmányában meghatározott eljárások megkerülésével az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja lett. Ez az Orosz Föderáció elnöke, Borisz Jelcin az ENSZ főtitkárának címzett, 31 éve december 24-én küldött közönséges levele alapján történt. A jelenlegi ENSZ Alapokmány nem tartalmazza az „Orosz Föderáció” szavakat. Ezek nem szerepelnek különösen az Alapokmány 23. cikkében, amely felsorolja az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjait” – áll a közleményben.

​A közlemény szerint 1991 decemberében a Biztonsági Tanácsnak és a Közgyűlésnek megfelelően meg kellett volna vizsgálnia az Orosz Föderáció fellebbezését a Szovjetunió ENSZ-tagságának kiterjesztésére vonatkozóan. A cikk kimondja, hogy a békeszerető államok ENSZ-tagságát pontosan az ENSZ Biztonsági Tanácsának ajánlására és a Közgyűlés döntésére, és csakis így szerzik meg. Például az újonnan megalakult ENSZ-tagállamok, Csehország és Szlovákia ilyen legitim utat választottak, miután a „Csehszlovákia” nevű ENSZ-tagállam megszűnt.

​Jelenleg az ENSZ Biztonsági Tanácsa, mint a nemzetközi béke fenntartásáért felelős szerv, teljesen megbénult az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt. A Szovjetunió ENSZ-beli székhelyének 1991 decemberében az Orosz Föderációhoz való átruházása nem volt megfelelően formalizálva. Ki kell vizsgálni az eset körülményeit, és rá kell kényszeríteni Oroszországot, hogy csatlakozzon újra a szervezethez.

​Ukrajna, Oroszország és Fehéroroszország mellett az ENSZ egyik alapító állama, követelheti jogát az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó helyére, mivel a Szovjetunió három utódállama közül az egyetlen, amely nem sértette meg az ENSZ Alapokmányát. Oroszország szisztematikusan megsérti az ENSZ Alapokmányát, ezért jogilag és erkölcsileg nincs joga a bolygó békéjéért felelős országok csoportjának kiváltságos tagja lenni. Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétójogot alkalmazva kihasználja ennek az eszköznek a hatástalanságát az agresszió megelőzésére és leküzdésére, további beavatkozások és inváziók tervezésére. Érdemes megemlíteni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának november 23-i ülésén elmondott beszédében Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke megjegyezte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy hely „még mindig foglalt”.

​Megjegyzendő, hogy 1991 óta az Orosz Föderáció 31 alkalommal élt vétójogával az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ami majdnem kétszer annyi, mint a Biztonsági Tanács bármely más állandó tagja.

​A nyilatkozatban foglaltak szerint különösen a Malaysia Airlines MH17-es járatának lelővését vizsgáló bíróság létrehozásáról szóló határozat blokkolása volt a vétójoggal való visszaélés egyértelmű példája. Továbba, a Szrebrenicai tömeggyilkosságok népirtásként való elismerése és a nemzeti megbékélés előfeltétele Bosznia-Hercegovinában; válasz a venezuelai politikai és humanitárius helyzetre; az ENSZ grúziai megfigyelő missziója mandátumának meghosszabbítása az ország számára kritikus pillanatban; a KNDK elleni szankciórendszer megerősítése, valamint 16 határozat Szíria ellen.

​Az agresszió jelenlegi szakaszában a teljes büntetlenségét érző Orosz Föderáció a nemzetközi közösség zsarolásához fordult nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőzve. Csak idő kérdése, hogy az Orosz Föderáció fellépése mikor hitelteleníti és tönkreteszi a teljes ENSZ-rendszert – az egyetlen és pótolhatatlan globális kormányközi intézményt, amely a világ összes államát a tárgyalóasztalnál egyesíti.

​Ugyanakkor, amint azt az ukrán külügyminisztérium kijelentette, Oroszország ENSZ-sorsának kérdését a nemzetközi jog normáinak és alapelveinek súlyos megsértéséért való felelősségének általános összefüggésében kell megoldani. Ukrajna területén elkövetett bűncselekmények, különösen háborús és emberiesség elleni bűncselekmények, valamint népirtás bűntette miatt.

​Az Orosz Föderáció helye az ENSZ-ben, és különösen a Biztonsági Tanácsban egyáltalán nem felel meg a diplomáciai dolgok megfelelő valóságának. A Biztonsági Tanács tagjának lenni azt jelenti, hogy egy fejlett, erős és békeszerető állam, amely figyelemmel kíséri a világ erőegyensúlyát és diplomáciai úton oldja meg a konfliktusokat. Az Orosz Föderáció az „emberiség” szó ellentéte a XXI században, erre példa az Ukrajna elleni háború. Naponta több száz ukrán megölésével Oroszország továbbra is a fejlett államok legfelső szintjén marad, és ami a legfontosabb, minden állam kezét megkötve tartja „vétójogával”. Moszkva kizárása az ENSZ Biztonsági Tanácsából a civilizált világ egyik legnagyobb győzelme lesz az elmúlt évtizedekben.

Részvény: