Az Orosz Föderáció képmutatásának bírálása az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén

​Oroszország továbbra is az ENSZ Biztonsági Tanácsának áprilisi elnöki tisztét használja fel propaganda és félretájékoztatás terjesztésére a nemzetközi biztonsági fórumról.

​Április 24-én az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az Orosz Föderáció külügyminisztere, Lavrov elnökletével, ülést tartott „Hatékony multilateralizmus az ENSZ Alapokmánya alapelveinek védelme révén”.

​Ukrajna támadásával Oroszország megmutatta az egész világnak, mit jelent a multilateralizmus elképzelése, amelyről Lavrov beszélt a Biztonsági Tanács ülésén.

​Ezt mondta ki hétfőn a Biztonsági Tanács nyílt vitáján Barbara Woodward brit ENSZ-nagykövet. „Láttuk, mit jelent a világ számára a multilateralizmus orosz eszméje. Oroszország Ukrajna elleni teljes körű inváziója során több mint egy éve Putyin elnök elképzelhetetlen szenvedést hozott ennek az országnak az ENSZ Alapokmányának lábbal tiporásával. „Ukránok ezreit öltek meg, milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat, és világszerte emberek milliárdjai szembesültek az egekbe szökő nyersanyagárakkal és az élelmiszer-ellátás bizonytalanságával” – mondta.

​Az ENSZ Biztonsági Tanácsának április 24-i ülése előtt Oroszország elnökletével, amely ebben a hónapban rotációs alapon elnököl, az Európai Unió mind a 27 nagykövete közös nyilatkozatot tett. Ebben elítélték Oroszország ukrajnai lépéseit. Erről a CNN számolt be.

​„Az Európai Unió 27 nagykövetével vagyok itt. Nyilatkozni szeretnénk a Biztonsági Tanácsban kezdődő vitával kapcsolatban” – mondta Olof Skoog, az Európai Unió ENSZ-képviselője.

​Az EU-nagykövetek szerint Oroszország az ENSZ Alapokmánya és a multilateralizmus védelmezőjeként próbálja magát feltüntetni. De ez a lehető legtávolabb van az igazságtól.

​„Ez cinikus. Mindannyian tudjuk, hogy míg Oroszország rombol, mi építünk, míg ők megsértenek, mi védünk. Az ENSZ Alapokmánya, az ENSZ Közgyűlése, az ENSZ Nemzetközi Bírósága, a Nemzetközi Büntetőbíróság, bárhová is nézzük, Oroszországot megvetik” – áll az EU-nagykövetek közleményében. Megismételték azt a követelésüket, hogy Oroszország „azonnal, teljesen és feltétel nélkül vonja ki fegyveres erejét” Ukrajna területéről a nemzetközileg elismert határain belül. „Ha Oroszország törődik a hatékony multilateralizmussal, ez az első módja annak bizonyítására” – mondták a diplomaták.

​Woodward szerint a háború maga Oroszország számára is igazi katasztrófa volt, amely számos emberveszteséget szenvedett el. Milliók menekülnek az országból, hogy elkerüljék a katonai szolgálatot, a szólásszabadságot elnyomják, Oroszország gazdasága zsugorodik – közölte Woodward. „A hadserege összeomlott, a „Wagner”-re támaszkodik – egy elszámoltathatatlan zsoldoscsoportra, amelynek létezését egy évvel ezelőtt tagadták, de amely most az Ön külügyminisztériumának ad tanácsot a Biztonsági Tanács elnöksége alatt” – mondta Woodward Lavrovhoz fordulva.

​„Lavrov miniszternek a hatékony multilateralizmussal kapcsolatos minden kijelentése ellenére nem látok semmi hatékonyat vagy többoldalút az orosz külpolitikában” – hangsúlyozta Woodward, de facto hangsúlyozva Oroszország létének megalapozatlanságát egy olyan emberi jogi szervezetben, mint az ENSZ. Oroszország jelenléte az ENSZ elnöki székében, és még inkább a Biztonsági Tanács elnöksége hitelteleníti a nemzetközi kollektív biztonság alapjait.

​Az Ukrajna elleni agresszió indoklása „az Orosz Föderáció megvédése a NATO fenyegetéseitől” és „a jogaiktól megfosztott emberek védelme” egy másik merész hazugság Moszkva részéről: az orosz agresszió oka, nem pedig eredménye a NATO terjeszkedésének. Különösen Finnországnak belépése a Szövetségbe. A Kreml NATO-ellenes ellenségeskedésének valódi indítéka a tagállamoknak nyújtott szilárd biztonsági garanciák, amelyek lehetetlenné teszik az orosz agressziót.

​Ugyanakkor, amikor Lavrov „az ENSZ Alapokmánya védelmének többoldalúságáról” beszél, a Kreml bevezette az irányítása alatt álló lakosság jogfosztásának rezsimjét az Orosz Föderációban és az általa megszállt területeken. Az orosz agresszió több százezer ember halálához vezetett, különösen az orosz ajkú ukránok, akiknek „védelmét” Moszkva indokolatlanul vállalta.

​A cinizmus, a képmutatás és a hazugság az Orosz Föderáció áprilisi ENSZ Biztonsági Tanácsában betöltött elnökségének témái. Hallgasson-e a civilizált világ egy terrorista állam diktátorának jobbkezének szavaira, aki beteges propagandáját az ENSZ emelvényén keresztül viszi tömegekhez? A kérdésnek logikus és kiszámítható válasza van – nem.

​Ha az Orosz Föderációt megfosztják az ENSZ Biztonsági Tanácsában betöltött helyétől, ez az alapot teremt az orosz agresszió semlegesítéséhez nemcsak Ukrajnában, hanem az egész világon.

Részvény: