Az orosz fenyegetések hatására elindult a roham a jódkapszulákért Európában

Az orosz fenyegetések hatására elindult a roham a jódkapszulákért Európában

Uniószerte egyre többen vásárolnak jódtablettákat. Mindezt egy esetleges nukleáris katasztrófa miatt teszik az emberek, abban reménykedve, hogy a kapszula védelmet nyújt számukra. Az elmélet nem teljesen légből kapott, ugyanakkor – ahogy azt az IFLScience is bemutatta – a tabletta beszedése önmagában nem segít. Ezt szakemberek is többször hangsúlyozták.

Az elmélet alapját a csernobili események adják, amikor is a jódnak kitüntetett szerep jutott. A tablettaként elfogyasztott kálium-jodid ugyanis mérsékelheti a káros radioaktív anyagok a pajzsmirigyen keresztüli felszívódását. Ezt az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) is így látja. A szervezet egy egyszerű példát is hoz, miként lehetséges ez. Mint írják,

ha veszünk egy nagyobb befőttesüveget, amit ezután megtöltünk kék üveggolyókkal, akkor tele lesz – az ugyanilyen zöld golyóknak pedig már nem jut benne hely.

A csernobili baleset idején emiatt osztogatták a kálium-jodidot a lakosságnak, noha arról nincsenek pontos adatok, hogy mindez hány életet mentett meg. Az ENSZ Gyermekalapja ugyanakkor többször hangsúlyozta, hogy ha a jódtablettákat szélesebb körben osztották volna szét, és több gyermeknek jutott volna belőle, eleve kevesebben szenvedtek volna pajzsmirigyrák kialakulásától.

A szakértők úgy látják: bár a kálium-jodid hasznos lehet a veszélyes izotópok ellen, nem szabad elfelejteni, hogy a hasonló katasztrófák során más típusú sugárzás is jelentkezhet. Ráadásul a kapszulák a már bekövetkezett károkat nem képesek visszafordítani, mi több, ezek szedése sem veszélytelen; a mellékhatások egyike a kiütések és a gyulladás, nagy mennyiségben pedig súlyos betegségeket, sőt, akár halált is okozhat.

Az ukrajnai helyzet mindenesetre alaposan megkavarta az állóvizet. A belga nukleáris energiát ellenőrző hatóság például arra figyelmeztetett, hogy ilyen készítményeket csakis a kormányzat utasítására szabad bevenni, most azonban semmi sem indokolja ezt – még úgy sem, hogy az oroszok ukrán erőművek környékén járnak. Finnország vezetése viszont azt jelezte, jobb, ha a lakosság tart magánál jódtablettákat. Beszedni ugyanakkor nekik sem kell.

Forrás:https://hvg.hu/tudomany/20221030_europa_jodkapszula_tabletta_eladas_vasarlas_ukrajna_haboru_nuklearis_katasztrofa

Részvény: