Az orosz ellenzék aláírásgyűjtést indít Oroszország Ukrajnával folytatott háborúja ellen

         A „Jabloko” orosz ellenzéki párt, amelyet a szövetségi politikai bizottság elnöke, Grigorij Javlinszkij, Nyikolaj Rybakov pártelnök, a szövetségi politikai bizottság tagjai, köztük Borisz Visnyevszkij, Lev Shlosberg, Emil Slabunov képviselik és a Moszkvai Helsinki Csoport társelnöke, Valerij Borscsev aláírásgyűjtést hirdettek Oroszország Ukrajnával vívott háborúja ellen – írja a „Aktuální zprávy” című cseh kiadás. A petíció szövegét az orosz párt honlapján tették közzé. A címzett Vlagyimir Putyin és az Orosz Föderáció elnökének hivatala lesz – áll a jelentésben.

         „Az Ukrajnával folytatott háború, amelyet Putyin készít, gyászt fog okozni az embereknek, családokat tesz tönkre, életek ezreit pusztítja el. Ezt a háborút nem lehet megnyerni. A fellebbezés szerint minden eredmény katasztrófa lesz Oroszország számára. „Mindannyian teljes felelősséget viselünk azért, hogy ez ne történjen meg!”

         A „Jabloko” párt nem korlátozódik az internetes aláírásgyűjtésre, a vezetéshez intézett aláírásgyűjtést más oroszországi ellenzéki pártok pártirodáiban is tervezik. Az Orosz Föderáció azon régióiban, ahol ez megengedett a járvány idején, a „Jabloko” tiltakozásokat tervez.

         Emlékezzünk vissza, nem ez az első ilyen eset Oroszországban, amikor az orosz lakosság nem ért egyet az orosz elnöki adminisztráció véleményével, és nem akarja támogatni azt a szomszédos Ukrajna inváziója során. Január végén hasonló, háború elleni petíciót tett közzé az Orosz Értelmiségi Kongresszus. Ezt a dokumentumot több mint ötezer ember írta alá – orvosok, katonatisztek, tanárok, ügyvédek.

         Amint látjuk, az orosz vezetés továbbra is figyelmen kívül hagyja a saját lakossága körében erősödő tiltakozó hangulatokat, ami újabb összeomláshoz vezethet az országon belül. Nyugatról ugyanakkor továbbra is Oroszországot gyanúsítják azzal, hogy Ukrajna elleni teljes körű invázióját készíti elő. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó egy e heti tájékoztatón azt mondta, hogy Oroszország készen áll Ukrajna elleni rárohanására a pekingi olimpia idején, azaz február 20-ig. Egy másik mutató, hogy a világ több mint 30 országa felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát.

         „Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy pontosan megjósolhassuk az invázió napját, de már egy ideje azt mondjuk, hogy eljött az idő, amikor Oroszország és Ukrajna között bármelyik napon megkezdődhet az invázió és a komoly ellenségeskedés, beleértve az olimpiai utolsó hetet is.” – mondta J. Sullivan a CNN csatorna „Az ország helyzetéről” című műsorában.

         Moszkva tagadja a vádakat, és provokációnak nevezi azokat. Az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szeparatisták is azt tagadják. Szerintük  a támadást  Kijev tervezi.

Részvény: