Az orosz agresszor Harkov-vidéki offenzívája az ukrán segélynyújtás késleltetésének ára. Ukrajna mindent megtesz a frontvonal megtartása érdekében

Május 10-én az orosz megszálló erők átlépték Ukrajna államhatárát, és megkezdték a hadműveletet a Harkov régió északi részén, ahol heves harcok dúlnak. A Kreml jelentős erőket használ fel az offenzívára, függetlenül saját veszteségeitől. Például május 13-án mindössze egy nap alatt körülbelül kétezer orosz katona halt meg, és az orosz teljes körű invázió kezdete óta az agresszor ország embervesztesége megközelíti a félmilliót.

Az Institute for the Study of War (ISW) elemzői szerint a Harkov-vidéki offenzíva annak a következménye, hogy Ukrajnának betiltottak a nyugati fegyverek használatát orosz területen. A nemzetközi partnerek azonban már kezdik felismerni egy ilyen tilalom tévességét. Így 2024. május elején egyszerre két állam – Nagy-Britannia és Lett Köztársaság – külügyi szolgálatainak vezetői kijelentették, hogy kormányaik nemcsak új fegyvertételekkel látták el az ukrán fegyveres erőket, hanem elvi beleegyezését adták ezeknek a fegyvereknek az Orosz Föderáció területén történő használatához. Sőt, mint a lett külügyminisztérium vezetője elismerte, Ukrajna hasonló engedélyt kapott arra, hogy nyugati gyártású fegyverekkel csapjon le az Orosz Föderáció területére több nyugati állam is, amelyek kormányai elzárkóztak e tény nyilvánosságra hozatalától. „A nagy hatótávolságú fegyverek használatát Ukrajna számára a nemzetközi jog engedélyezi. Ha vannak olyan objektumok, amelyekről Oroszország megtámadja Ukrajnát, joga van megtorolni” – mondta Barba Bradzhe lett külügyminiszter.

Természetesen az ukrán fegyveres erők nem fogják megismételni a Kreml agresszorának bűncselekményeit, akik rendszeresen ágyúzzák a civil lakosságot, kiirtják a békés ukrán városokat és tönkreteszik a civil infrastruktúrát. Az ukránoknak engedélyre van szükségük ahhoz, hogy orosz területet csapjanak le, kizárólag államuk védelme és területük helyreállítása érdekében az 1991-es határokon belül. Ehhez pedig semlegesíteni kell az orosz katonai repülőtereket, rakétavetőket, drónkilövő helyeket, lőszer-, üzemanyag- és kenőanyag-raktárakat és egyéb katonai létesítményeket, amelyek az Orosz Föderáció határ menti régióiban találhatók.

Az orosz megszálló erők naponta támadják meg Harkovot és a Harkov régiót irányított bombákkal, drónokkal és egyéb fegyverekkel. Putyin valójában lakhatatlan „szürke zónává” akarja tenni a több milliós várost. A harkovi régió Ukrajna azon régiói közé tartozik, amelyeket az orosz agresszió leginkább érintett. Az elmúlt napokban már több mint 6 ezer civilt evakuáltak Harkov térségében. Az ukrán hatóságok humanitárius, orvosi, pszichológiai és jogi segítséget nyújtanak a kitelepítetteknek. Ez a kiürítés azonban nagyon nehéz, mivel a lakott területeken többnyire idősek és fogyatékosok maradtak.

(fotó: Andrej Marienko)

Természetesen a nemzetközi közösség sem áll félre. Így a „Die Welt” című kiadvány szerint az EU-nagykövetek már megállapodtak az Ukrajna számára biztosított biztonsági garanciákat leíró dokumentumról, amely ígéretet tesz arra, hogy sokrétű segítséget nyújt, befogadja a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeket, támogatja a reformokat és Ukrajna helyreállítását, szankciókat hajt végre és biztosít diplomáciai támogatást, halálos és nem halálos fegyverek szállítását, valamint konzultációk összehívását az Orosz Föderáció újabb agressziója esetén.

Ukrajna nem tud várni… Az orosz agresszor egy percre sem áll meg, ezért nem szabad késni szövetségesek fegyvereinek és légvédelmi/rakétavédelmi rendszereinek szállításában. Így Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Harkov-vidéki helyzetre hivatkozva azt mondta, hogy az Ukrajnának nyújtott segélyek késése már most következményekkel jár. Az ukrán fegyveres erők azonban képesek hatékonyan védeni pozíciókat az ország keleti részén. „Mindent megteszünk a segítségnyújtás felgyorsítása érdekében. Az európaiak is ezt teszik” – mondta Blinken.

Ukrajna partnereinek következetesnek kell lenniük Ukrajna iránti kötelezettségvállalásaikban, és erős elhatározásukat kell mutatniuk, hogy támogassák Ukrajnát a szabadságért és szuverenitásért folytatott harcában. A Kremlre nehezedő nyomásnak állandónak és átfogónak kell lennie ahhoz, hogy szisztematikusan gyengítse Oroszországot. Ez a civilizált világ érdeke. Az Ukrajnának nyújtott segítségnek folytatódnia kell, és elegendőnek kell lennie az agresszor legyőzéséhez.

Részvény: