Az örmények szerint fegyverszünetet kötöttek Azerbajdzsánnal

Két napon át tartó harcok után lezáródhatott egy újabb véres epizódja a két posztszovjet ország évtizedekre visszanyúló konfliktusának.

„A nemzetközi közösség beavatkozásának köszönhetően megállapodás született a tűzszünetről” – jelentette be Armen Grigoryan az Örményországi Biztonsági Tanács titkára (képünkön). A politikus a Reuters tudósítása szerint azt is közölte, hogy az egyezmény már több órája életbe lépett, korábban az örmény védelmi minisztérium is arról adott ki tájékoztatást, hogy a határ mentén elhallgattak a fegyverek.

Az örmény miniszterelnök, Nikol Pashinyan korábban azt közölte országa parlamentjével, hogy a hét kezdete óta 105 örmény katona vesztette életét, míg az azeri oldal a saját halottai számát a keddi harcok után 50 főre tette és azóta nem adtak ki frissebb adatokat és a tűzszünet megkötését sem erősítették még meg. 

Grigorij Karaszin, az orosz törvényhozás felsőházának tagja arról beszélt a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy a tűzszünetet Moszkva hozta tető alá.Pashinyan a parlamentet pedig arról tájékoztatta, hogy az oroszok vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (ennek Örményország is tagja) fordult és kérte, hogy segítsenek visszaállítani országa területi integritását.

Az Azerbajdzsán és Örményország közötti konfliktus a Szovjetunió összeomlását követően robbant ki egy vitás terület, Hegyi-Karabah fölött, amit többségében örmények laknak, viszont azeri többségű területek fogják közre. A vitatott területért már két komoly háborút is vívtak a felek, az utolsót 2020 novemberében tudta félbeszakítani az orosz diplomácia közbelépése, viszont a két ország közötti ellenséges érzületet nem tudták elsimítani a zöldasztal mellett.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220915_ormenyek_azeriek_harcok_tuzszunet

Részvény: