Az olajárak esése újraindult, a Kína miatt írják le a világot a befektetők

Az olajárak csütörtökön kissé visszaestek, miután az előző ülésszakban több mint 3 dollárral emelkedtek, mivel az erős dollár visszafogta a más valutát használó vásárlók olajkeresletét. A bizonytalan gazdasági kilátások miatti aggodalmak tovább erodálhatják az olajárakat.

ABrent nyersolaj határidős jegyzése 41 centtel, azaz 0,5 százalékkal, hordónként 88,91 dollárra csökkent csütörtök reggel, míg az amerikai nyersolaj határidős jegyzése 35 centtel, vagyis 0,4 százalékkal, 81,80 dollárra esett.

Mindkét referenciaindex az előző két ülésszakban emelkedett, miután a héten kilenchavi mélypontokat értek el. Az Európai Unió még májusban jelentette be, hogy olajembargót vezet be az orosz Uralsra, amely 2023 elejétől lesz érvényes a tengeri szállítmányokra. Ennek ellenére azóta az olajárak folyamatosan esnek a kereslet visszaesése és a recessziós félelmek miatt.

Szerdán a dollárindex átmeneti zuhanása és az amerikai üzemanyagkészletek vártnál nagyobb mértékű csökkenése felvillantotta a fogyasztói kereslet élénkülésének reményét. Csütörtökön azonban a dollárindex ismét felfelé tendált, ami visszafogta a befektetők bizalmát: a gyengébb valuták – például a forint, amely szerdán történelmi mélypontra esett a dollárhoz képest – országai így kevesebb olajat vásárolhatnak. A Gazprom esetleges ukrajnai gázvezeték-leállítása pedig erősítette a globális recesszióval kapcsolatos félelmeket.

Kína teljesítményén múlik az olajár

A Goldman Sachs kedden csökkentette 2023-as olajár-előrejelzését a gyengébb keresletre és az erősebb amerikai dollárra vonatkozó várakozásokra hivatkozva, de azt mondta, hogy a globális kínálat visszaesése bikapiaci képet fest – írja a Reuters.

Kínában, a világ legnagyobb nyersolajimportőrében az egyhetes nemzeti ünnep idején az utazások az elmúlt évek legalacsonyabb szintjét fogják elérni, mivel Peking tartósan érvényben lévő teljes lezárásokra épülő koronavírus-fellángolásokra vonatkozó járványkezelési szabályai. Emiatt az emberek otthon maradnak, a gazdasági gondok pedig visszafogják a kiadásokat.

A Citi közgazdászai 5 százalékról 4,6 százalékra csökkentették a kínai GDP növekedésére vonatkozó előrejelzésüket 2022 negyedik negyedévére vonatkozóan. Más befektetők ennél is pesszimistábbak. Ha Kína gazdasága tovább lassul, vagy nem áll talpra, akkor az olajkereslet csökkenhet a következő időszakban.

A világ másik felén az Európai Unió az ukrajnai invázió miatt újabb szankciókat javasolt Oroszországgal szemben, beleértve a szigorúbb kereskedelmi korlátozásokat, több egyéni feketelistát és a harmadik országokra vonatkozó olajárkorlátozást. Ezek végrehajtásához azonban a blokk 27 tagországának saját nézeteltéréseit kell majd leküzdenie.

Forrás:https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/brent-wti-olajar-recesszios-felelmek-elemzok-2022-09-29-kina.760599.html #brent #wti #olaj #olajár #olajpiac #tőzsd

Részvény: