Az idő Prigozsin ellenségévé vált, ellene fordul

         Az orosz katonai tudósítók és propagandisták tisztában vannak azzal, hogy zsákutcába jutnak, és védekező pozícióba lépnek. Az offenzíva folytatásához szükséges erőforrások nincsenek. Míg Jevgenyij Prigozsin kijelenti, hogy lőszerhiány miatt el kívánja hagyni Bahmutot, Alekszandr Szirszkij tábornok kijelenti, hogy a Wagner-egységek offenzívája a térségben csak fokozódik. Az a vélemény, hogy ez az egész történet a Prigozsin és az orosz védelmi minisztérium konfliktusával az orosz katonai-politikai vezetés jól átgondolt tervének része lehet.

         „És ne ****** [mutassd magad – a szerk.] a Vörös téren.” Prigozsin közzétett egy videót, amelyben élesen bírálta a parancsnakságot és a győzelmi felvonulást.

         A megszállók kedvenc határidőikkel a második körbe mentek, hogy elfoglalják földjeinket. Tavaly május 9-e előtt az oroszoknak „egész Ukrajnát” kellett volna elfoglalniuk, idén pedig egy kis Bahmutot. Igaz, a célt megint nem sikerült elérni.

         A Wagner PMC vezetője, Prigozsin ultimátumot intézett Putyinhoz. A közzétett videóban kijelentette, ha a mai moszkvai felvonulás vége előtt nem látják el lőszerrel, akkor közzétesz egy videót, ahol elmondja a valós igazat a siralmas fronthelyzetről.

         Az első videót 4:20-kor tették közzé. Ebben Prigozsin azt mondja, hogy 10:40-kor mutatják be a teljes videót, „hogy ne rontsák el senkinek az ünnepet”, de ha ez előtt megérkezik a lőszer, akkor a videót nem teszik közzé .

         Végül, miután figyelmen kívül hagyták Prigozsint, mégis közzétett egy videót, amelyben azzal vádolta meg az orosz katonai vezetést, hogy nem biztosított lőszert, így felfedve a valós igazságot a siralmas fronthelyzetről.

         Délelőtt 10:40-kor, a Vörös téri felvonulás befejezése után új videó jelent meg, amelyben Prigozsin azt mondja, hogy a csoport csak a kért lőszer 10%-át kapta meg, a Honvédelmi Minisztérium katonasága pedig menekül az állásokból:

         „Ma a Honvédelmi Minisztérium egyik alakulata elmenekült az egyik szárnyunkról. Pozícióit elhagyva mindenki elmenekült, és nyílt meg csaknem két kilométer széles és 500 méter mély front. Oké, valahogy blokkoltuk. Ez egy háború, és a hazát meg kell védeni. Hetedikén ígéretet kaptunk, hogy (lőszert – MZ) adnak nekünk. Volt olyan értekezlet, amelyen a kért összeg 10%-át adták. Csak szemtelenül becsaptak minket. Nem hagyjuk el Artemovszkot, tartani fogunk. Még pár napig vitatkozunk, aztán kitaláljuk. Ezért mindenkinek a nagyapáink győzelmének ünnepével. Hogy miért ünnepeljük, az nagy kérdés. Róluk csak emlékezni kell  és kész. És nem játszani a Vörös téren” – mondta a Wagner PMC vezetője.

         Tisztázta, hogy a Honvédelmi Minisztérium 72. dandárja elhagyta a harcállásokat.

Prigozsin szerint az ukrán fegyveres erők Bahmut irányába „tépik a szárnyunkat”, csapatokat vezetnek Zaporozsje felé, és hamarosan ellentámadást indítanak.

         A 27 perces videón ráadásul egy részlet is látható Prigozsin egyik harcosával folytatott beszélgetéséből. Ezen a ponton a lőszerhiányról beszélve bizalmát fejezte ki, hogy a lövedékek céltalanul halmozódnak fel a raktárakban.

         „És ahelyett, hogy elköltenének egy lővedéket, megölnék az ellenséget, megmentenék a katonánk életét, megölik a katonáinkat, és a boldog nagyapa azt hiszi, hogy jól van […]. Hogyan lehet megnyerni a háborút, ha hirtelen véletlenül, csak sejtem, kiderül, hogy ez a nagyapa egy komplett gazember [a szerk.]?” – mondja Prigozsin.

         A Vörös téri Győzelmi Felvonuláson Vlagyimir Putyin beszédet mondott, amelynek nagy részét az ukrajnai háborúnak szentelte, és csak néhány kitérőben említette a Nagy Honvédő Háborút. Putyin kijelentette, hogy „büszke a különleges katonai művelet résztvevőire”.

         Egyelőre nagy rejtély marad, hogy Prigozsin milyen céllal hívja fel magára a figyelmet, Putyin pedig olyan kitartóan figyelmen kívül hagyja a PMC Wagner vezetőjének kéréseit. De bizalommal a következőket mondhatjuk – Oroszországban komoly problémák kezdődtek a katonai ellátással annak hiánya miatt. Ezt jelzi egyrészt a moszkvai (és a régiók) felvonuláson a felszerelések mennyisége, másrészt Prigozsin „könnyes kiáltásai-könyörgései” egy elit egységnek segitségéről, ami nyilvánvalóan az orosz védelmi minisztérium prioritása kell hogy legyen. Oroszországban is komoly ellentétek kezdődtek politikai szinten, ami azt jelzi, hogy nincs minden rendben a Kremlben.

Részvény: