Az Európai Parlament kimondhatja, hogy alkalmatlannak tartja az Orbán-kormányt az unió soros elnöki tisztjére

2024 júliusától hat hónapig Magyarország tölti be az unió soros elnöki tisztjét, csatlakozásunk óta másodjára. A soros elnökség koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét és képviseli a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban. Miután jövő tavasszal lesz a következő európai parlamenti választás, a magyar elnökség idején kerülhetnek új vezetők az európai intézmények élére.

Az Európai Parlament a június 1-jei plenáris ülésén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról.

Az állásfoglalás megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben, miközben megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez.
A Népszavához eljutott ötpárti határozati javaslat tervezet szerint az EP ezért felszólítja a Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, másként a parlament fog közbeavatkozni.

A szöveg – amely a lap szerint még nem végleges – hosszasan bírálja az olyan, a szövegezők szerint egységes piacot sértő magyarországi intézkedéseket. Kifogásolják az egyes vállalatok üzleti érdekeit veszélyeztető döntéseket, a versenytársakat hátrányba hozó diszkriminációt, a megfélemlítési módszereket, amelyeket a miniszterelnökhöz kötődő személyek alkalmaznak abból a célból, hogy ellenőrzésük alá vonják a magyar ipar stratégiai ágazatait.

Az állásfoglalás elítéli

a kormány stratégiáját képező EU-ellenes kampányokat, amelyek szerintük arra szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmet az uniós értékek megsértéséről és a rendszerszintű korrupcióról.
A szerzők felszólítják az uniós költségvetést kezelő Európai Bizottságot, hogy találja meg a módját annak, hogy az uniós források akkor is eljussanak a polgárokhoz és a vállalkozásokhoz, ha a kormány nem hajlandó megfelelni a jogállamiság elvárásainak.

A dokumentum szerint a legutóbbi, szeptemberi EP határozat elfogadása óta romlott a jogállamiság és az alapvető jogok helyzete Magyarországon. Példaként említik a tanárok jogállását, valamint szociális és munkajogok korlátozását.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/05/24/europai-parlament-orban-kormany-unio-soros-elnokseg-szavazas/

Részvény: