Az Európai Parlament határozata: Oroszországot a terrorizmus állami támogatójaként ismerik el

         November 23-án Strasbourgban a többség megszavazta azt a határozatot, amely Oroszországot a „terrorizmus állami szponzorának” ismeri el az ukrajnai hadműveletek miatt.

         Oroszország „terrorizmus állami szponzorává” nyilvánításával a képviselők egyengetni kívánják az utat Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz kormány nemzetközi bíróság előtti felelősségre vonása előtt – olvasható az Európai Parlament honlapján, és ezen az állásfoglaláson is. Ez az Európai Parlament válasza Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívására, hogy ismerje el az Orosz Föderációt a terrorizmus állami szponzoráként, amelyet 2022 áprilisában jelentett be először.

         A dokumentumot 494 képviselő támogatta, 58-an nemmel szavaztak, további 44-en tartózkodtak. A szavazáson összesen 596 parlamenti képviselő vett részt.

         Az elfogadott határozatnak nincs közvetlen jogkövetkezménye az Európai Unióra nézve, de tükrözi az európai képviselők többségének véleményét.

         Nem sokkal korábban Lettország, Litvánia, Lengyelország, Észtország parlamentje, valamint a Cseh Köztársaság legfelsőbb törvényhozó testületének alsóháza már határozatot fogadott el, amelyben elismerte Oroszországot a terrorizmust támogató államként, elítélve az orosz hadsereg nagyszabású támadásait  a civilekre és Ukrajna kritikus energiainfrastruktúrájára.

         Jelenleg csak négy állam szerepel ezen a listán: Kuba, Irán, Észak-Korea és Szíria. A külföldi segélynyújtás korlátozása, a fegyverek értékesítésének tilalma, a kettős felhasználású technológiák exportjának ellenőrzése és különféle pénzügyi szankciók vonatkoznak rájuk.

         Oroszország negatívan reagált. A Kremlben pedig úgy döntöttek, hogy megerősítik az Európai Parlament döntésének helyességét, mivel e határozat elfogadása során az orosz hadsereg megtámadta az ukrán infrastruktúrát. A civilek is szenvedtek. A képen egy rakéta talált el egy kijevi lakónegyedet.

Részvény: