Az Európai Bizottság tételesen cáfolja a kormány „szankciós benzinárait”

Közölték, az uniós szankciók egyáltalán nem érintik a magyarországi ellátást. Az Orbán-kormány csak bűnbakot keres.

A kormány több tagja, maga Orbán Viktor miniszterelnök is a brüsszeli kőolajszankciókkal magyarázta az üzemanyaghiányt, az ársapka eltörlését. A kormányfő azt mondta, mostantól szankciós benzinárak érvényesek egész Európában. Az Európai Bizottság szóvivői szolgálata ugyanakkor az Euronews kérdésére háromszor is megismételte, ez az érvelés teljesen értelmetlen.

Eric Mamer, a szóvivő szolgálat vezetője szerint a magyar kormány bűnbakként használja az ügyben az EU-t, hiszen Magyarország mentességet élvez az olajembargó alól. (Múlt pénteken az állami rádióban még Orbán Viktor is ezt hangsúlyozta, amikor az mondta, mivel a szankció nem vonatkozik Magyarországra, hozhatunk be orosz olajat, nem kell ellátási hiánytól tartanunk – a szerk.)

A hétfőn életbe lépett brüsszeli olajipari szankciók semmilyen fennakadást nem okozhattak Magyarországon – tette hozzá Daniel Ferrie, aki emlékeztetett rá,

a G7-es országok által bevezetett olajársapka csak tengeri szállításokat érint,
Magyarország folytathatja a vezetéken érkező nyersolaj importját Oroszországból, hiszen mentességet kapott,
a feldolgozott orosz olajtermékek ügyében a szankciók még nem élnek, Magyarország azt is importálhat Szlovákiából.
Az uniós szankciók semmiképpen nem érintik a magyarországi ellátást.

Daniel Ferrie szóvivő igennel felelt arra is, hogy a február 5-i határidőig a Mol szabadon importálhat-e feldolgozott orosz kőolajtermékeket saját pozsonyi finomítójából.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/12/08/eu-kormany-szankcio-benzinar-orban/

Részvény: