Az EU destabilizációjának veszélye: a „ruszofóbiáról” szóló ENSZ-meghallgatások előestéjén a Kreml oroszbarát elemeket aktivizál az európai városokban

         Európában az ENSZ Biztonsági Tanácsának Oroszország által meghirdetett ülésének előestéjén Oroszországot támogató akciók zajlottak, különösen Spanyolországban mintegy 2000 ember vett részt egy ilyen eseményen, több ezres nagygyűlést is tartottak Prágában.

         Előző nap az Oroszország ENSZ-képviselőjének első helyettese, Dmitrij Poljanszkij kijelentette, hogy Moszkva sürgősen összehívja a szervezet Biztonsági Tanácsának ülését az „ukrán válság” és az állítólagosan Ukrajna területén tomboló ruszofóbia megnyilvánulásai miatt. Kihirdette a vonatkozó ülést március 14-én, kedden, kijevi idő szerint 16:00 körül. Ugyanakkor Poljanszkij nem pontosította az Oroszországból érkezett felszólalók nevét, utalva arra, hogy az orosz diplomáciára túlzott nyomás nehezedhet „ellenségei részéről”.

         Ukrajna állandó ENSZ-képviselője, Szergej Kiszlica pedig kommentálta az Oroszország döntését a szervezet Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésének összehívásáról. Tisztázta, hogy a „fasiszta szövetség” a találkozó keretében megvitatja a „ruszofóbia” megnyilvánulásait Ukrajna területén. Az oroszok akcióinak abszurditását a Twitteren kommentálta, megjegyezve, hogy Hitler korának német propagandistája, Goebbels egyszerűen „megpihen” az ilyen orosz döntések előtt.

         Csehországban, Spanyolországban, Lengyelországban és Svájcban oroszbarát tüntetéseket tartottak a grúz kormányellenes tüntetések hátterében. Moszkva rendkívül elégedetlen a grúz tüntetés sikerével, amelynek szervezésével a Nyugatot vádolta. Fontos, hogy a csaknem 2000 fős spanyolországi tüntetés a baszk Bilbao városában zajlott, amelyet erős szeparatista érzelmek jellemeznek Madriddal kapcsolatban. Oroszországot többször is gyanúsították azzal, hogy Spanyolországban baszk és katalán szeparatizmust szított.

         Oroszország azzal, hogy európai országokban tüntetéseket tart, az oroszbarát érzelmek, a közvélemény „ruszofóbiával”, az Ukrajnának nyújtott katonai segélyezéssel és az Orosz Föderáció elleni szankciórendszerrel elégedetlenségének illúzióját akarja kelteni. Ily módon a Kreml azt tervezi, hogy bizonyos kételyeket kelt az európai országok lakosságában a Nyugat egységével kapcsolatban az orosz agresszió elleni küzdelemben.

         Az európai országokban zajló oroszbarát megmozdulásokon ugyanazok az emberek vesznek részt, akik korábban az Ukrajna fegyverszállítása elleni és az Oroszország elleni szankciók feloldásáert megmozdulásokon vettek részt. Folyamatosan jelen vannak közöttük a baloldali pártok, a szélsőjobboldal és a szélsőségesek képviselői. A gyűlések moszkvai szervezését és koordinálását az is megerősíti, hogy az orosz propagandamédiák – a Russia Today, a Szputnyik, a RIA Novosztyi és mások – nagyarányú tudósításukról tudósítanak. Az orosz hatóságok ilyen intézkedései lehetővé teszik az európai orosz ügynökség, valamint a hozzá kapcsolódó szervezetek leleplezését. Az, hogy Oroszország nem tudja befolyásolni az EU-országok politikai döntéseit, az orosz néppel való demonstratív szolidaritás megszervezésére irányuló kísérletekhez vezet, amelyek valójában hasonlóak a Szovjetunió által a hidegháború idején tartott rendezvényekhez.

         Az európai országokban oroszbarát gyűléseket tartanak az ENSZ „ruszofóbiáról” szóló meghallgatásának előestéjén, amelyre március 14-én kerül sor. Ezért nagy valószínűséggel Moszkva még aktívabb lesz az európai országokban zajló gyűlések szervezésében a meghatározott ENSZ-ülés előtt és alatt. Ez Oroszország hibrid agressziójának tipikus megnyilvánulása Európa destabilizálására irányuló törekvésében, amelyet Putyin úgy érzékel, hogy semmissé teszi a Nyugat Ukrajnának nyújtott támogatását, amely jelenleg a fő tényező Oroszország katonai kudarcaiban a harctéren.

         A hibrid agresszió, beleértve az „oroszbarát” gyűléseken és összejöveteleken megnyilvánuló agressziót is, egzisztenciális veszélyt jelent a Nyugat számára, mert jelzi az oroszbarát elemek jelenlétét Európában. Ami szélesebb formátumban – társadalmi szempontból – a a politikai destabilizációnak, a jelenlegi kormány elleni lázadásoknak, a felhívások az EU-ból és NATO-ból való kilépésének okáként használható fel stb.

         A Kreml információs támadásai Európában csak fokozódnak, ami azt jelzi, hogy Putyin és környezete fontosnak tartja, hogy az európaiak fejében „megöljön” egy hamis elképzelést az események valódi menetéről az ukrajnai fronton és a diplomáciai kijevi fronton. Az oroszbarát nézetek elvetése minden EU-országban nem egy nap vagy egy hónap, de még csak nem is egy év alatt megy végbe. De manapság már csak magukon az európaiakon múlik, hogy melyik nézetet szeretik: tisztességes, igaz és ukránbarát vagy oroszbarát, amely tele van ukrán vérrel és hazájuk szabadságáért harcoló emberek ártatlan áldozatainak ezreivel. Csak Európa átfogó támogatása mellet az Ukrajnát segítő folyamat szükséges lendületét nyerheti el.

Részvény: