Az EU 420 tonna segélyszállítmányt küld a földrengések túlélőinek

225 tonnát a közös uniós humanitárius készletekből szabadítanak fel. 15 ország természetbeni adományokat is küld, ebből Magyarország valamiért kimaradt.

Az Európai Unió (EU) humanitárius segélyszállítmányokat szervez a törökoroszági és szíriai földrengés túlélői számára, miután régió történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófáját követően rengeteg ember vesztette el otthonát és megélhetését, ezért sürgősségi segítségre szorulnak – jelentette be az Európai Bizottság. A szíriai humanitárius légi híd segítségével két, gyorssegélyt, téli sátrakat, fűtőberendezéseket szállító repülőgép szállt le vasárnap Damaszkuszban, hogy további támogatást nyújtson a földrengés sújtotta szíriai lakosságnak.

A légi hídon keresztül az EU összesen 420 tonna segélyt szállít, ebből 225 tonnát a közös uniós humanitárius készletekből, 1,1 millió euró (mintegy 418 millió forint) értékben. Emellett, 15 európai ország – Ausztria, Bulgária, Ciprus, Németország, Görögország, Finnország, Franciaország, Olaszország, Lettország, Norvégia, Lengyelország, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia – az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében természetbeni adományokat juttatott el a szíriai rászorulóknak.

Utóbbi, a 15 ország által összeállított segélyszállítmány sátrakat, matracokat, takarókat, fűtőtesteket, higiéniai csomagokat, generátorokat, élelmiszerek, orvosi felszerelést tartalmaz, de az MTI-hír arra nem tér ki, Magyarország ebből miért maradt ki, mikor korábban érkezett magyar segélyszállítmány is a katasztrófa sújtotta területekre.

Az EU humanitárius segélyszervezete, amely már 12 éve működik Szíriában, „a pártatlanság és semlegesség humanitárius elvei alapján” minden oldalról segített a segélyek eljuttatásában. A Törökország földrengés által érintett területein élők megsegítésére, az EU eddig mintegy 5,7 millió eurós (mintegy 2,2 milliárd forintnak megfelelő) összeget különített el. Az unió humanitárius partnerei a földrengés kezdetétől élelmiszersegélyt, egészségügyi ellátást, ivóvizet, készpénztámogatást és menedéket biztosítanak az áldozatoknak. Sőt,

az Európai Bizottság és az EU Tanácsának svéd elnöksége a török hatóságokkal együttműködve márciusban Brüsszelben adományozói konferenciát rendez a rászorulók támogatása érdekében.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230226_Az_EU_420_tonna_segelyszallitmanyt_kuld_a_foldrengesek_tuleloinek

Részvény: