Az Északi Áramlatnál történt robbanások Oroszországhoz kötődnek – a német médiaby

A Welt am Sonntag német lap által közzétett vizsgálat szerint az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadást tíz éve tervezték. A német nyomozók az Andromeda jachtra és annak ukrán legénységére összpontosulnak, de a titkosszolgálatok szerint Oroszország állhat a támadás hátterében, hogy megkísérelje lejáratni Ukrajnát.

“A vizsgálat eredményei egy ukrán csoportra utalhatnak. De ez nem jelenti azt, hogy Ukrajna volt az ügyfél. Hírszerzési szempontból sok bizonyíték van a hamis zászló alatti orosz műveletre. Képesek erre” – mondta Gerhard Schindler, a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat volt elnöke.

Ahogy a Welt am Sonntag írja, a jacht legénysége szándékosan hagyhatott “nyomokat”. Lengyel politikusok és biztonsági szakértők is hasonló véleményt fogalmaztak meg.

A lengyel hírszerző tisztek úgy vélik, hogy Oroszország szervezte a támadást, “hamis nyomot” hagyva Ukrajna hiteltelenítésére.

Robbanások az Északi Áramlatokon – ami ismert

2022. szeptember 26-án éjszaka az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 gázvezetékek négy szála közül három megsemmisült robbanások következtében a Balti-tenger fenekén, semleges vizekben. Mindkét gázvezeték akkor még nem működött, de műszaki gázzal volt feltöltve.

Lengyelország és Ukrajna Oroszországot hibáztatta a robbanásokért. Oroszország viszont az “angolszászokat” hibáztatta, és tagadta, hogy részt vett volna ebben.

A német média a forrásaira hivatkozva azt állította, hogy az állítólagos robbantók csoportja által használt jacht az ukrán állampolgároké volt. A média arról is beszámolt, hogy az egyik férfi, aki a jachtot bérelte, Ukrajnában él.

Mihail Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója kijelentette, hogy Ukrajnának semmi köze a gázvezetékek robbanásához. Alekszej Reznyikov volt védelmi miniszter szerint ez “egy meglehetősen furcsa történet, aminek semmi köze hozzánk”.

“Én az elnök vagyok és kiadom a megfelelő parancsokat. Ukrajna semmi ilyesmit nem tett. Soha nem tennék így” – mondta Vlagyimir Zelenszkij elnök 2023 júniusában.

2024 februárjában a dán bűnüldöző szervek lezárták az Északi Áramlat 1-es és Északi Áramlat 2-es gázvezetékekben történt robbantásokkal kapcsolatos nyomozást, mivel nem volt megalapozott büntetőeljárás.

Részvény: