Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete megvizsgálja a zaporizzsjai atomerőművet

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete hétfőn megvizsgálja a zaporizzsjai atomerőművet, miután a hétvégén találatok érték azt. A robbanások épületeket és berendezéseket rongáltak meg, bár egyik sem volt „kritikus” a nukleáris biztonság és biztonság szempontjából – közölte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség. Az ügynökség vezetője szerint a lövöldözők a „tűzzel játszanak”.

Az ügynökség tájékoztatása szerint az erőművet „40 percen belül több mint egy tucat robbanás érte”, bár a sugárzás szintje a helyszínen normális maradt, és nem érkezett jelentés áldozatokról.

Annak ellenére, hogy az erőmű legfontosabb nukleáris biztonsági és védelmi rendszereire nem volt közvetlen hatással az ágyúzás, veszélyesen közel kerültek hozzájuk. Méterekről beszélünk, nem kilométerekről. Aki a Zaporizhzsja atomerőműben lövöldözik, az óriási kockázatot vállal, és sok ember életével játszik.

– mondta a NAÜ vezetője.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/21/orosz-ukran-haboru-oroszorszag-ukrajna-elo-hirfolyam-24/#az-ensz-nuklearis-felugyelo-szervezete-megvizsgalja-a-zaporizzsjai-atomeromuvet

Részvény: