Az árnyékkormány a NATO-bővítés mellett

Vadai Ágnes szerint haladéktalanul ratifikálni kell Svédország és Finnország csatlakozását az Észak-atlanti Szerződéshez.

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese ezért határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek. Szerinte sajnálatos, hogy immár Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely még

nem ratifikálta a Finn Köztársaság és a Svéd Királyság csatlakozását az Észak-atlanti Szerződéshez.

Ez ellentétes azzal az európai és magyar érdekkel, hogy a NATO minél erősebb legyen. Azért, hogy a két észak-európai ország mielőbb csatlakozhasson a NATO-hoz a kormánynak haladéktalanul be kell nyújtania az Országgyűlésnek a csatlakozási jegyzőkönyvüket ratifikáló törvényjavaslatot. Emlékeztetett rá, Svédország és Finnország csatlakozási jegyzőkönyvét már július 5-én elfogadták Brüsszelben. Azóta a  30 NATO-tagállam parlamentjei közül csak a török és a magyar nem ültette át azokat a saját jogrendjébe.

Dobrev Klára

Az elmúlt évek magyar külpolitikáját látva Orbán Viktor minden döntésénél joggal merül fel az orosz befolyás, ez ebben az esetben hatványozottan így van. Amikor orosz tankok, harckocsik és légiBombák lepik el észak-keleti szomszédunkat, akkor Svédország és Finnország NATO-csatlakozása magyar érdek és összeurópai érdek is. A magyar kormány jelenleg úgy tűnik, mégis az orosz érdeket képviseli. Ez azonban nem maradhat így, ezért az Árnyékkormány jelen határozati javaslat benyújtásával felszólítja a kormányt, hogy azonnal, minden késlekedés nélkül nyújtsa be az Országgyűlésnek a ratifikációról szóló törvényjavaslatot.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/09/28/parlament-arnyekkormany-nato-bovites/

Részvény: