Az amerikaikat bírálta, az oroszokat méltatta a béketárgyalásokat sürgető kínai külügyminiszter

Ezt a válságot nem Kína teremtette. Kína nem részese a konfliktusnak, és egyik félnek sem szállított fegyvert

– szögezte le Csin Kang kínai külügyminiszter, s egyben értetlenségét fejezte ki, hogy miért kellene Kínát hibáztatni, szankcionálni vagy fenyegetni az ukrajnai háború miatt. „Ez teljességgel elfogadhatatlan” – nyomatékosította. Az Egyesült Államok és más nyugati országok az elmúlt hetekben többször kilátásba helyezték, hogy büntetőintézkedésekkel sújtják Kínát, ha fegyvert szállít Oroszországnak.

Úgy tűnik, van egy láthatatlan kéz, amely a konfliktus elnyújtásán és eszkalációján dolgozik, és egy bizonyos geopolitikai terv érdekében használja az ukrajnai válságot

– fogalmazott Csin Kang, aki szerint „a konfliktus, a szankciók és a nyomásgyakorlás” nem fogja megoldani a problémát, amire most szükség van, „az a nyugalom, a józanész és a párbeszéd”. Szerinte amint lehet, meg kell kezdeni a béketárgyalási folyamatot, és „minden fél legitim biztonsági érdekeit tiszteletben kell tartani”.

Csin arról is beszélt, hogy

a Peking és Moszkva közötti kapcsolatok példát mutatnak a globális külkapcsolatok számára.

Úgy látja, Kína és Oroszország együttműködése a világ „hajtóereje”: minél instabilabbá válik a világ, annál fontosabb, hogy Kína és Oroszország folyamatosan fejlessze kapcsolatait.

Az amerikaiakról már ennyire nem volt jó véleménnyel. Csin kijelentette, hogy

az Egyesült Államok és Kína elkerülhetetlen konfliktus felé tart, ha Washington nem változtat a hozzáállásán.

Kína februárban mutatta be javaslatát az ukrajnai háborúval kapcsolatban, melyben az állt, hogy az országok szuverenitását tiszteletben kell tartani, véget kell vetni a hidegháborús mentalitásnak, fegyverszünetre van szükség, és vissza kell térni a béketárgyalásokhoz. A javaslat nem szólította fel Oroszországot, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából.

Forrás:(The Guardian/MTI)

Részvény: