Az amerikaiak jelentős számban küldhetnek Ukrajnába Abrams tankokat

A bejelentés akár már a héten is megérkezhet.

A Biden-kormány hajlik arra, hogy jelentős mennyiségben küldjön M1 Abrams-típusú tankokat Ukrajnába, a bejelentés már a héten is megérkezhet – értesült a Wall Street Journal.

A lépés egy nagyobb diplomáciai játszmának képezné a részét, ennek keretében korábban Olaf Scholz német kancellár úgy nyilatkozott, hogy Berlin akkor küld Leopard harckocsikat Kijevnek, amikor Washington Abramseket. Bidenék pedig láthatóan ki akarják ugrasztani a nyulat a bokorból, és arra számítanak, hogy a bejelentést követően a németek, mint ígérték, maguk is küldenek harckocsikat az ukránoknak és nem gördítenek akadályokat az általuk gyártott, de szövetséges államok (Lengyelország, Finnország) hadrendjében szolgáló tankok átadása elé sem.

Ha minden jól megy, akkor az Abramsek leszállításával az Egyesült Államok elsimíthatná a tankügyben támadt feszültségeket a szövetségesek között. Ezek amiatt merültek fel, mert míg a német kormány vonakodik harckocsikat adni Ukrajnának, addig a lengyelek és a finnek kevésbé finnyásak, és a maguk Leopard tankjait is zokszó nélkül bocsátanák Kijev rendelkezésére, ám ehhez elvileg szükség volna Berlin engedélyére. Ebből a róka fogta csuka helyzetből a lengyelek a gordiuszira emlékeztető módszerrel próbálnak kikeveredni, egyfelől hivatalosan is jelezték a német kormánynak, hogy szeretnének Leopard tankokat küldeni Ukrajnának, de ezt csak azután tették meg, hogy Mateusz Morawiecki kormányfő közölte, hogy akkor is küldenek harckocsikat, ha a németek ezt nem engedélyezik.

Ugyan eredetileg a Pentagonban sem rajongtak azért, hogy amerikai tankokat adjanak az ukrán haderőnek, ám ennek ellenére Biden, a fenti konfliktust megoldandó, ígéretet tett Scholznak, hogy utánanéz, tudnak-e mégis harckocsikat leszállítani Kijev számára. Az amerikai aggályok többek között arra vonatkoznak, hogy az Abramsek működtetéséhez komoly kiképzésre és jelentős logisztikai támogatásra van szükség, amit nehezen lehetne megoldani a háború jelenlegi szakaszában.

Mindezen fenntartások azonban eltörpülnek ahhoz képest, hogy ezzel a gesztussal viszont rá lehetne venni a németeket arra, hogy hasonlóképp cselekedjenek.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230124_tank_Abrams_Leopard_Washington_Biden_Berlin_fegyverszallitas_haboru_Ukrajna

Részvény: