Az amerikai hírszerzés szerint Kína 2027-re állhat készen Tajvan lerohanására

Az amerikai hírszerzés szerint Hszi Csin-ping kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására – közölte a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója csütörtökön Washingtonban.

William Burns egy washingtoni egyetemen tartott előadásában megjegyezte ugyanakkor, mindez nem jelenti azt, hogy a kínai vezető eldöntötte, 2027-ben, vagy máskor megtámadja a szigetet, viszont jó jelzi céljait.

A CIA vezetője hírszerzési információkra hivatkozó elemzésében hangsúlyozta, hogy

nem szabad alábecsülni a kínai elnök Tajvanra vonatkozó ambícióit, még akkor sem, ha Hszi Csin-pingre „kijózanítóan” hatott az orosz hadsereg teljesítménye Ukrajnában, és ebből megpróbálja levonni a tanulságokat.

A kínai-orosz viszonyról William Burns azt mondta: hiba volna a két fél egymás iránti elköteleződését alábecsülni, ugyanakkor „ez nem egy korlátok nélküli barátság”.

Peking és Tajpej között legutóbb azután újult ki a feszültség, hogy Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház akkori elnöke tavaly augusztusban, heves kínai tiltakozás ellenére, látogatást tett a szigeten.

Kína saját területeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a kínai kommunisták polgárháborús győzelme, 1949 óta a szigetnek önálló kormánya van.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/03/cia-kina-2027-tajvan-invazio-haboru-hszi-csin-ping/

Részvény: