Az amerikai elnök ukrajnai látogatására időzítette „sátán” nevű rakétája tesztjét Oroszország

Oroszország sikertelen interkontinentális ballisztikus rakétakísérletet hajtott végre körülbelül abban az időben, amikor Joe Biden amerikai elnök Ukrajnában tartózkodott – írja a CNN.

Az ügyre rálátó amerikai tisztviselők szerint a rakétakilövés meghiúsult. Az amerikaiak a cikk szerint előre tudtak a rakétakísérlet szándékáról, ugyanis arról tájékoztatást kaptak Oroszországtól az úgynevezett konfliktusoldó vonalakon keresztül. Egy másik tisztviselő arról beszélt, a teszt nem jelentett kockázatot az Egyesült Államok számára. Elmondásuk szerint nyugaton „sátán II-nek” nevezett, több nukleáris robbanófej szállítására is alkalmas rakéta kilövése vallott kudarcot. Ezt korábban már sikeresen tesztelték, és ha ezúttal sikeresen tesztelték volna, akkor Vlagyimir Putyin orosz elnök kiemelte volna azt a keddi, országértékelő beszédében. Azonban az orosz elnök nem tett róla említést a 45 perces beszédében.

Ugyanakkor hivatalosan kijelentette, hogy Oroszország felfüggeszti országa részvételét az Egyesült Államokkal kötött nukleáris fegyverek csökkentésére irányuló egyezményben, veszélybe sodorva a világ két legnagyobb nukleáris arzenálját szabályozó utolsó fennmaradó egyezményt.

A CNN eredeti információi szerint a teszt akkor történt, amikor Biden Ukrajnában tartózkodott. Ám a történet első közlése után az egyik tisztviselő azt mondta, hogy a teszt közvetlenül azelőtt történt, hogy Biden az országban tartózkodott, más forrás szerint hétfőn, egy nappal Biden érkezése előtt volt a rakétateszt.

A kísérlet időzítése arra utalhat, hogy az Egyesült Államok és Oroszország több különböző csatornán keresztül kommunikált a hét elején konfliktusmegoldás céljából. Az amerikai tisztviselők vasárnap este, órákkal Biden kijevi látogatása előtt is értesítették az oroszokat, hogy az elnök útnak indul az ukrán fővárosba – közölte hétfőn Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/22/orosz-ukran-haboru-elo-hirfolyam-ukrajna-moldovanal-vonja-ossze-a-csapatait/#az-amerikai-elnok-ukrajnai-latogatasara-idozitette-satan-nevu-raketaja-tesztjet-oroszorszag

Részvény: