Az AfD a Mi Hazánkkal alakítaná meg az Európai Parlament legszélsőjobboldalibb pártcsaládját

Ha összejön a nagy terv, az azt jelentené, hogy a következő EP-ben három radikális jobboldali frakció is helyet foglal majd.

Az AfD a Mi Hazánkkal alakítaná meg az Európai Parlament legszélsőjobboldalibb pártcsaládját – derül ki a Politico hírleveléből.

Az egyesek által már most flúgosok csoportjának nevezett társaságot az ID-ből az SS dicsőítése miatt kiebrudalt AfD és a Mi Hazánk mellett a holland Fórum a Demokráciáért, a lengyel Konföderáció, a szlovák Köztársaság és a bolgár Újjászületés alkotná.

Ezeket a platformokat az EU, NATO és migrációellenességen felül az oroszbarátság is összeköti, leszámítva a Konföderációt. Hogy mi lesz a pártcsalád hivatalos neve, arról még zajlik az ötletelés, de felmerült a Vera Europa, ami latinul annyit tesz, hogy Valódi Európa.

Az eddig páraként kezelt, a szélsőjobbnál is szélsőjobboldalibb képviselők pártcsaládba forrasztása azért lenne jelentős lépés, mert így ezek a nézetek is legalább hangerőben felerősödnének az Európai Parlamenten belül, hiszen minden pártcsaládnak plusz anyagi források járnak és a parlamentben garantált felszólalási időkerettel is bírnak.

Az ötlet úgy néz ki, hogy a bolgárok fejéből pattant ki, legalábbis az Újjászületés volt az, amelyik egyből felvette a kapcsolatot az AfD-vel, amint a radikális német pártot kirúgták a Marine Le Pen által vezetett Identitás és Demokrácia frakcióból.

Az Újjászületés szóvivője szerint 14 ország képviselőivel folytatnak éppen tárgyalásokat, melyek alapját a 2024 áprilisában kiadott Szófiai Kiáltvány képezi, ami többek között az Európai Uniót globalista diktatúrának nevezi, ezt a kiáltványt egyébként már akkor többen – köztük a Mi Hazánk képviseletében Árgyelán János) aláírták a fentebb felsorolt pártok közül.

A pártcsalád megszervezésének ugyanakkor szigorú szabályai vannak az Európai Parlamentben, kell hozzá legalább 23 tag, akik legalább hét különböző országot képviselnek. Hogy ez összejön-e az egyelőre legalábbis kérdéses. A Mi Hazánkat a Medián legutóbbi mérése pont a bejutási küszöbre prognosztizálta, így ha sikerül is Toroczkaiéknak bejutniuk az EP-be, nagy meglepetés volna, ha egynél több képviselővel tudnának hozzájárulni a frakcióhoz.

Persze a flúgosok csoportja mellett más szélsőjobboldali fúzió terve is benne van még a pakliban, a Marine Le Pen vezette ID nagyon szeretne egy szuverenista pártcsaládban összeolvadni a Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciójával, ám ebben, legalábbis a legutóbbi nyilatkozata szerint az olasz kormányfő nem lenne partner, inkább csak eseti együttműködésben gondolkodik az ID-vel.

Ez az ő részéről érthető, hiszen egy összeolvadás esetén nagyon nehezen tudná megőrizni a vezető szerepét a nálánál több képviselővel rendelkező Le Pennel szemben, így a jobbszél helyett inkább a közép felé gravitálna, ám az Európai Néppárt csak abban az esetben lesz hajlandó vele együttműködni, ha szakít az ECR-rel évek óta együtt szavazó Fidesszel és Orbán Viktorral.

Még az sem kizárt – írja a lap, hogy visszahívják az ID-be az AfD-t, persze ennek elengedhetetlen előfeltétele, hogy a német párt szabaduljon meg a többszörösen kompromittálódott listavezetőjétől, Maximilian Krahtól. 

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240605_afd-mi-hazank-ep-uj-frakcio

Részvény: