Ausztria kerítéssel védené magát, de nem a saját határán

Az Európai Bizottság nem engedi Ausztriának, hogy kerítést állítson fel Bulgária és Törökország között. A szomszéd országban közvélemény-kutatást végeztek a lakosság körében, amiből kiderült, hogy a többség szeretné a külső határvédelem megerősítését. Az osztrák válaszolók 61 százaléka a kerítésépítés mellett voksolt.

Főként a nagyobbik kormánypárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a jobboldali ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerint fulladt kudarcba a külső határok védelme.

Európa külső határvédelme nem működik, bírálja különösen az ÖVP-t és az FPÖ-t. Gerhard Karner (ÖVP) belügyminiszter ismét előterjesztette Karl Nehammer kancellár javaslatát az uniós belügyminiszterek találkozóján Stockholmban, hogy az EU kétmilliárd eurót szánjon Bulgária és Törökország közötti határkerítésre. Gerd Karner szerint a határvédelmet a bizottságnak pénzügyileg támogatnia kell. Ylva Johansson, az unió belügyi biztosa viszont ezt elutasította azzal az érvvel, hogy az EU költségvetésében erre nem jut pénz.

AZ OGM bécsi közvélemény-kutató intézet által végzett felmérés szerint az osztrák lakosság 61 százaléka a külső határok szigorúbb védelme mellett van – írja az Infostart.

A nagy pártok, az ÖVP, az FPÖ és a szintén ellenzéki Osztrák Szocialista Párt támogatói foglaltak állást a külső határok mentén létesítendő kerítések mellett. A néppárttal közösen kormányzó Zöld Párt követőinek mindössze 16 százaléka értett ezzel egyet.

Ausztria keleti határait kevesebben védenék
Az uniós rendelkezésektől függetlenül csekélyebb a támogatottsága annak, hogy Ausztria keleti határai mentén építsenek kerítéseket. A résztvevők fele támogatta, szintén 50 százaléka pedig ellenezte.

A stockholmi uniós belügyminiszteri találkozón sokkal nagyobb összhang volt a visszatoloncolások gyorsabb és hatékonyabb lebonyolítása mellett.

Az osztrák belügyminiszter szerint a származási országokkal kellene megállapodni, beleértve a tagállamokat, különösen az Európai Bizottságot, hiszen az képes nagyobb nyomást gyakorolni.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/ausztria-europai-unio-europai-bizottsag-hatar-biztonsag-bulgaria-torokorszag.766746.html

Részvény: