Atomenergia-ügynökség: Nagyon közeli a megegyezés Oroszországgal a zaporizzsjai atomerőmű-látogatásról

Napok óta tárgyalnak az oroszokkal, hogy bejussanak az atomerőműbe.

„Hamarosan talán meglátogathatjuk a jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai zaporizzsjai atomerőművet, nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz Oroszországgal” – mondta Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a France24 francia csatornának nyilatkozva.

A főigazgató napok óta tárgyal az orosz féllel a zaporizzsjai látogatásról.

Szerdán Alekszej Lihacsovval, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatójával tárgyalt, majd közölte, hogy részletekbe menően megvitatták a NAÜ-misszióval kapcsolatos kérdéseket.

Akkor Lihacsov hangsúlyozta, hogy „Oroszország számára mindig is elsőbbséget élvezett a nukleáris létesítmények biztonsága, függetlenül attól, hogy hol vannak”. Az orosz fél egyébként kifejezte azon szándékát, hogy a NAÜ misszióját „a lehető leghamarabb meg kell valósítani, amint azt a katonai helyzet lehetővé teszi a helyszínen”.

Múlt pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal folytatott telefonbeszélgetésében szorgalmazta, hogy mielőbb meg kell szervezni a NAÜ küldöttségének helyszíni látogatását a tényleges körülmények feltárása érdekében.

António Guterres ENSZ-főtitkár nemrég az atomerőmű körüli térség „demilitarizálását” javasolta, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont az orosz csapatok kivonását követelte a nukleáris létesítmény területéről.

Az orosz csapatok kezére került atomerőmű körül folyó harcok egy nukleáris katasztrófa veszélyét keltették, miközben Kijev és Moszkva egymást vádolja a létesítmény területének lövetésével.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220825_atomenergia_ugynokseg_zaporizzsjai_atomeromu

Részvény: