Átment a parlamenten az ellenzék lehetőségeit szűkítő választásitörvény-módosítás

Az új jogszabály megnehezíti az ellenzéki pártok helyzetét, jelentősen szűkülnek a lehetőségeik.

Egy évvel az önkormányzati választások előtt az országgyűlés kedden szavazott a választási törvény módosításáról. A parlament honlapján elérhető információk szerint a jogszabályt 130 igen és 51 nem szavazat, valamint 6 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

Az új törvény hatályba lépésével az ellenzéki pártok számára nehezebbé válik a koordinált jelöltállítás, továbbá nem lehet időközi voksolást tartani az adott választás előtti egy évben, és nem lehet feloszlatni a képviselő-testületeket sem ebben az időszakban.

Az új jogszabály szerint az időközi választás helyett a választási lista alapján adhat majd képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt.

A módosított törvény előírja, hogy a már kiírt választások közül csak azokat tarthatják meg, ahol a kampány már elkezdődött. Ez ott igaz, ahol 50 napnál kevesebb van hátra az időpontig.

További fontos változás, hogy a tízezer főnél nagyobb településeken az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell állítania annak a pártnak, amelyik kompenzációs listát akar állítani.

A törvény a kihirdetést követő nyolcadik napon lép hatályba. A következő EP- és önkormányzati választásokat 2024. június 9-én tartják.

Forrás:https://hvg.hu/itthon.parlament/20230523_Megszavazta_a_parlament_a_valasztasi_torveny_modositasat

Részvény: