Áram- és vízellátás nélkül maradtak a herszoniak

Az ukrán hatóságok az alapvető szolgáltatások helyreállításán dolgoznak a Herszonban, miután a visszavonuló orosz hadsereg megsemmisítette az összes fontos infrastruktúrát, így a lakosok áram és víz nélkül maradtak.

Az orosz csapatok megsemmisítették az összes kritikus infrastruktúrát: a kommunikációs, víz-, hő- és villanyhálózatot

– mondta Volodimir Zelenszkij elnök tegnap esti beszédében. A hírek szerint az orosz csapatok emellett felrobbantottak egy 100 méter magas tévétornyot és legalább négy hidat, köztük azt az Antonivszkij-hidat, amelyen a város nyugati oldala felől lehet átkelni a Dnyeper folyón.

Herszon polgármestere „kritikusnak” nevezte a humanitárius helyzetet a víz-, gyógyszer- és kenyérhiány miatt, Zelenszkij pedig közölte, hogy a hatóságok az orosz csapatok által hátrahagyott több ezer aknával, drótkötéllel és fel nem robbant lövedékkel küzdenek. Az aknamentesítés ideje alatt kijárási tilalmat rendeltek el, és korlátozták a városba való be- és kiutazást.

Az ukránok több tucat, herszon megyei iskola felrobbantásával is vádolják az oroszokat, mellyel tovább rontották azoknak a gyerekeknek a jövőbeli kilátásait, akik immár kilenc hónapja nem tanulnak.

Herszon város helyi közigazgatásának tanácsadója szerint „az orosz megszálló erők és a kollaboránsok mindent megtettek azért, hogy a városban rekedt emberek a lehető legjobban megszenvedjék a várakozás napjait, heteit, hónapjait”.

Zelenszkij hozzátette, hogy Herszon régióban 226 település felett szerezték vissza az ellenőrzést, ahol összesen 100 ezernél is többen élnek.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/14/zelenszkij-haborus-buncselekmeny-herszon-orosz-ukran-haboru-2022-november-14/#aram-es-vizellatas-nelkul-maradtak-a-herszoniak

Részvény: