Árad a Duna, rengeteg csapadék hullott

A vízügyes szakemberek fokozott figyelőszolgálatot látnak el.

Újabb dunai árhullám érkezik. A szombati modellek szerint a Duna szigetközi szakaszán, Nagybajcson másodfok felett, akár a harmadfokot megközelítően tetőzik majd a folyó a jövő hét második felében – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Duna felső vízgyűjtőjén a vártnál jóval nagyobb mennyiségű csapadék hullott pénteken, az elmúlt három napban pedig  területi átlagban 70-80 milliméter csapadék esett. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő három napban még további számottevő, 46-60 milliméter csapadék várható a Duna felső vízgyűjtőjén. Emellett rendkívül sok eső esett az Inn, a Traun és Enns vízgyűjtőin is.

A szombati modellek szerint a Duna szigetközi szakaszán, Nagybajcson másodfok felett, akár a harmadfokot megközelítően tetőzik majd a folyó a jövő hét második felében, 

BUDAPESTEN A JÖVŐ HÉT VÉGÉN VÁRHATÓ A TETŐZÉS, VALÓSZÍNŰLEG ELSŐ FOK ALATT, DE AZT MEGKÖZELÍTŐ VÍZÁLLÁSSAL.

A vízügy vízjelző szolgálatának szakemberei naponta több modellfuttatással figyelik a változásokat. Amennyiben a szombati előrejelzés beválik, várhatóan a jövő hét elején megkezdődhet az Országos Műszaki Irányító Törzs munkája, és eldől, hogy a vízügy szakembereinek hol lesz szükségük műszaki segítségre. 

Az OVF közleménye szerint több kisebb folyón is jelentős vízszintemelkedés várható, 

ÁRHULLÁMOK VONULNAK LE A KÖVETKEZŐ NAPOKBAN A RÁBÁN, A DRÁVÁN ÉS A TARNÁN IS. 

Ugyanakkor a jelentős helyi csapadék és az ezzel összefüggő bizonytalanság miatt a helyzet gyorsan változhat, de a vízügyes szakemberek – ahol szükséges – már most fokozott figyelőszolgálatot látnak el.

Forrás:(MTI)

Részvény: