Ara-Kovács Atilla a Guildhallnak: fontos szankciókat bevezetni a Roszatom és leányvállalatai ellen, és leállítani az orosz állami atomenergia-vállalat projektjeit

         Be kell fagyasztani a Roszatom orosz konszern európai projektjeit, és szankciókat kell bevezetni magával a konszernnel és leányvállalataival szemben. Szintén szigorú exportellenőrzési intézkedések bevezetésére van szükség, hogy megakadályozzák a nyugati technológiák és berendezések exportját az Oroszország nukleáris vállalatai számára – mondta Ara-Kovács Attila magyar európai parlamenti képviselő, a biztonsági és külkapcsolati bizottságok tagja a Guildhallnak küldött megjegyzésekben.

         „Véleményem szerint rendkívül fontos a Roszatom és leányvállalatai elleni szankciók bevezetése, valamint az orosz állami atomenergia-vállalat projektjei leállítása. Emellett teljes mértékben támogatom a szigorú exportellenőrzési mechanizmusok létrehozását is, amelyek célja a technológia és berendezések exportjának megakadályozása a fent említett cégek számára” – mondja Ara-Kovács.

         „Egyrészt, ha a nyugati országok folytatják stratégiai partnerségüket a Roszatommal, ez segít Putyin katonai gépezetének támogatásában, tekintettel arra, hogy a cég nagyban hozzájárul az orosz hadsereghez és az iparhoz. Másrészt az ilyen típusú kritikus infrastrukturális partnerségek nagyon komoly geopolitikai és biztonsági fenyegetést is hordoznak magukban, mivel Oroszország e projektek révén tovább bővítheti jelenlétét és befolyását. Például a magyarországi Paksi atomerőmű esetében a megvalósítást orosz hitelből finanszírozzák, ami azt jelenti, hogy az állam a hitel visszafizetéséig nem rendelkezhet szabadon az infrastruktúrával, Putyin pedig pénzzel befolyásolhatja a döntéseket olyan nemzetközi helyszíneken, mint az EU” – összegezte Ara-Kovács Attila.

         Emlékezzünk vissza, hogy a Roszatom orosz konszern a polgári atomenergia-projektekben való részvétel mellett az orosz hadiipari komplexum fontos eleme, különösen nukleáris fegyverek gyártásával és üzemeltetésével foglalkozik, amellyel az orosz politikusok szeretik az egész világot fenyegetni.

Részvény: