Amerikai nyomásra segít Izrael Ukrajnának

Legalábbis ezt írja az izraeli Haaretz, amely szerint az amerikai adminisztráció nyomására Izrael a közelmúltban beleegyezett, hogy több millió dollár értékben finanszíroz úgynevezett „stratégiai anyagokat”, hogy ezzel járuljon hozzá Ukrajna háborús erőfeszítéseihez.

A Haaretz három, magas rangú európai diplomáciai tisztviselőtől megtudta, hogy az Egyesült Államok néhány hete megkereste az izraeli kormányt, és szorgalmazta, hogy segítse a NATO-t az Oroszország elleni küzdelemben.

A lap szerint az amerikaiak azt akarták, hogy Izrael légelhárító ütegekkel lássa el Ukrajnát – közölték az európai tisztviselők. A két kormány közötti megbeszélések, valamint az izraeli vezetők és a biztonsági szervek tanácskozása után azonban egyelőre csak stratégiai anyagok finanszírozásáról állapodtak meg. A stratégiai anyagok fogalmát pontosan nem határozták meg, de a Haaretz úgy tudja: olyan fegyverrendszerekről van szó, amelyek izraeli alkatrészeket, például elektrooptikai és tűzvédelmi rendszereket tartalmaznak.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/20/orosz-ukran-haboru-elo-kozvetites-percrol-percre-2022-11-20/#amerikai-nyomasra-segit-izrael-ukrajnanak

Részvény: