Amerikai cég építheti az első lengyel atomerőművet

A Westinghouse Electric amerikai vállalat fogja megépíteni Lengyelország első atomerőművét – jelentette be a hivatalos döntést pénteken a Twitteren Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

„Megerősítem, hogy a lengyel atomenergia-programban a Westinghouse megbízható és biztonságos technológiáját fogjuk használni” – tudatta a miniszterelnök. A hét közepén Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter azt jelezte a sajtónak, hogy a döntés ugyan még nem született meg, de „sok minden arra mutat”, hogy a Westinghouse lesz a varsói kormány stratégiai partnere az atomerőmű építésében.

Év végéig döntenek az első három reaktor építési technológiájáról. Az első reaktort 2033-ban helyezhetik üzembe.

2021 februárjában lépett életbe az a lengyel-amerikai kormányközi megállapodás, amelynek egyik eleme a békés célú, harminc évre szóló atomenergetikai együttműködés is.

Lengyel atomreaktorok építésére a dél-koreai Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), valamint az Électricité de France (EdF) francia energiaipari óriásvállalat is ajánlatot tett.

A 2020-ban jóváhagyott lengyel atomenergetikai kormányprogram szerint Lengyelország 2043-ig hat atomreaktort tervez építeni. Az első, 1-1,5 gigawatt áramtermelési kapacitású reaktor után két-háromévente létesítenének további, 6-9 gigawatt kapacitású erőművet. A 2040-ig szóló lengyel energetikai kormányprogram szerint fokozatosan csökken majd a szénalapú energia aránya.

(A kiemelt kép illusztráció.)

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221029_atomeromu_lengyelorszag_westinghouse_electric

Részvény: