Állami szintű antiszemitizmus: Putyin „aljasságának” újabb megnyilvánulása

         Vlagyimir Putyin soha nem fukarkodott ellentmondásos és imázskárosító kijelentésekkel, különösen Ukrajnával és uralkodó elitjével kapcsolatban. Putyin azt mondta, hogy Zelenszkijt állítólag „nyugati kurátorok” választották meg Ukrajna elnökévé, és „undorítónak” nevezte, hogy „a nácizmus heroizálását leplezi”. Az Orosz Föderáció elnöke azt is kijelentette, hogy Zelenszkij így „takarja” azokat, akik állítólag „vezették a holokausztot Ukrajnában”.

         Továbbá idézzük az orosz elnök szavait a Kreml propagandistához, P. Zarubinhoz fűzött megjegyzéseiben: „A nyugati kurátorok egy etnikai zsidót, egy zsidó gyökerekkel rendelkező személyt állítanak a modern Ukrajna élére. Így szerintem elfedik azt az emberellenes lényeget, ami a modern ukrán állam alapja. Ez pedig még undorítóbbá teszi az egész helyzetet. Az etnikai zsidó a nácizmus heroizálását fedi le, és azokat, akik egykor vezették a holokausztot Ukrajnában, ami 1,5 millió ember elpusztításához vezetett. És ezt Izrael hétköznapi polgárai értik a legjobban. Nézze meg, mit mondanak az interneten.”

         Ez nem az első eset, hogy Putyin antiszemita kijelentéseket tesz Zelenszkij ellen. Így júniusban kijelentése kritikát váltott ki a zsidó közösségek, elsősorban az ukrán közösségek részéről. Ukrajna főrabbija, Moshe Reuven Asman és a Babin Jár emlékegyüttes felügyelőbizottságának tagja, Natan Scsaranskij elmondták, hogy büszkék Zelenszkijre.

         Az ukrán fél nem maradhatott távol az ilyen téveszméktől, ezért Kijev magas rangú tisztségviselői megszólaltak az ügyben. „Putyin Ukrajna elnökének zsidó származását a nácizmus heroizálásával hozta összefüggésbe. Putyinnak az ukrán elnök etnikai származásához való krónikus ragaszkodása az orosz elitek mélyen gyökerező antiszemitizmusának újabb megnyilvánulása. Felszólítjuk a világot, hogy határozottan ítélje el az orosz elnök antiszemita kijelentéseit. A mai világban nem lehet helye az etnikai alapú gyűlöletnek” – írta a Facebookon Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

         Mihail Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója is kommentálta Putyin szavait. „Ez egy újabb megerősítése annak, hogy az orosz elnök a saját világában él, egy mesterséges buborékban, elzárva a valóságtól. Ez azt jelenti, hogy teljesen cselekvőképtelen, és nem lehet vele tárgyalni” – írta Podoljak az X hálózaton (korábban Twitter).

         Izrael pillanatnyilag nem reagált ezekre a kijelentésekre, de vitatható, hogy az izraeli kormány tisztviselői nem tűrik az antiszemitizmus és a félrevezetés ilyen jellegű megnyilvánulását, amelyet Putyin felhasznál az elnökkel szembeni vádjaiban, valamint a Zelenszkij zsidó származásának manipulálását. A terrorállam elnöke ugyanakkor magát az antiszemitizmust az ukrán nép Istenostoráként mutatja be, mint olyan jellemző, amely Ukrajnában van jelen, nem pedig az Orosz Föderációban.

         Vlagyimir Putyin orosz diktátor aн ostobaság új adagját adta ki – felszólította, hogy „kinyerni és megmutatni”, hogy Ukrajnában ma „véres gyilkosokat heroizálnak”, és az ukrajnai zsidókat állítólag nem németek, hanem „Bandera hívei” ölték meg.

         „Mind szám ismert és érthető. Az egész világ tudja, hogy Bandera hívei voltak azok, akik részt vettek a nácik e csúnya tervének végrehajtásában” – mondta Putyin. Véleménye szerint „meggyőzően és szemléletesen meg kell mutatni, hogy a jövőben semmi ilyesmi nem fordul elő… Megmutatni, hogy Ukrajna jelenlegi kormánya kiket állított a becsület piedesztáljára, és kiket heroizálnak”. „Mindent meg kell tenni a nácizmus heroizálásának megakadályozása érdekében. És ott pontosan ez történik. Kik ezek az emberek, akik a mai ukrán kormány zászlajain vannak… Meg kell mutatni” – mondta Putyin.

         Ha az államelnök megengedi magának, hogy olyan antiszemita kijelentéseket tegyen, amelyekben több országot „sikerül” rágalmaznia, hogy a tényeket a Kreml „javára” fordítsa, a világnak el nem szabad hallgatni. Putyin szavai annak a megnyilvánulása, hogy az Orosz Föderáció polgárai ragaszkodnak ahhoz a gondolathoz, hogy ők „felszabadítók”, és ez teljes jogot biztosít számukra a szomszédos nép, az ukránok véres elpusztításához.

         Az egész világ látta az oroszok propagandával történő bolondozását, ami etnikai alapú manipuláción alapul, mind a Hitler-rezsim idején, mind más diktátorok és világhírű bitorlók idején: Sztálin, Mussolini stb. Az egész bolygó a saját szemével látja az orosz kormány „fejeinek” leépülését: akár Putyin hasonló kijelentései, akár Medvegyev Telegramban szereplő elemzések formájában megjelenő „mentális zavarok”. Moszkva a hazugság, a történelmi tények kisajátítása/átírása és a nagyképű propaganda világközpontjává vált.

         Ez az a módszere annak a „nagy hazugságnak”, amelyet Putyin a hétköznapi oroszok körében alakít, hogy ontsanak vért a Kreml rezsimje érdekében: „egy nagyszabású fenyegetés képét keltve, amelyet csak az Isten által kiválasztott orosz nép tud megállítani.” Az összes többiek, és különösen a Nyugat és Ukrajna „egy invázió, amelyet csak Oroszország tud legyőzni”.

         A békés ukránok ezreinek meggyilkolását a „Kijevből származó fenyegetésről” szóló propagandával fedve az Orosz Föderáció végre meggyőzte a világot, hogy a Kremllel béketárgyalások gyakorlatilag lehetetlenek – mindaddig, amíg Putyin és támogatói irányítják a terrorállamot.

Részvény: