Áll a bál Romániával Orbán Viktor sálja miatt

A román külügyminisztérium nemtetszését fejezte ki a magyar nagykövetnek, helytelenítette a magyar kormányfő gesztusát.

Orbán Viktor hétfőn Facebook-oldalán osztotta meg a videót, amelyen nyakában egy nagy-magyarországos szurkolói sállal köszöntötte  Dzsudzsák Balázst. Népszava idézi a román külügyminisztériumot, amely szerint ez a „revizionista megnyilvánulás” ellentétben áll azzal a nyíltsággal, amelyet a kétoldalú párbeszéd újraindításakor, akkor tapasztaltak, amikor Bogdan Aurescu Budapesten tárgyalt magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel és Orbán Viktorral.

Az ügyben a román külügy nemtetszését fejezte ki a bukaresti magyar nagykövetnek, közleményben tudatta, elfogadhatatlan, ellentétes a kétoldalú megállapodásokkal, minden revizionista megnyilvánulás.

A Bogdan Aurescu vezette tárca „határozottan helyteleníti” Orbán Viktor gesztusát, hogy Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal jelent meg a magyar és a görög labdarúgó-válogatott mérkőzésén. Arról nem szól a közlemény, milyen formában tiltakoztak a nagykövetnél,  bekérették-e.

A román külügy megszólalásának előzményeiről a Főtér azt írja, hogy a diplomáciai feszültség előtt Orbán Viktor szurkolói sálját elsőként a bukaresti média kapta fel, azt a G4Media „a magyar revizionizmus jelképeként” emlegette, felidézve a kormányfő rádióinterjút, amikor a magyar tengerpart elvételéről beszélt (akkor Horvátország kérette be a magyar nagykövetet – a szerk.), megemlítve a magyar kormányfő irodájában a Nagy-Magyarországot ábrázoló térképet (amit a szlovák külügyminiszter tett szóvá – a szerk.) Később a HotNews emlegetett „provokatív gesztust”, majd az Adevărul már azzal hergelt, hogy Orbán Viktor „elcsatolta” Erdélyt.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/22/romania-orban-viktor-sal-foci-diplomacia/

Részvény: