Akkugyártó nagyhatalom lesz Magyarország, de nagy árat fizetünk érte

Magyarország valóban akkumulátorgyártó nagyhatalommá válik, ám ennek az az ára, hogy kiszolgáltatottá válik az ázsiai beruházóknak, elsősorban Kínának, amely óriási befektetéssel akar gyárat építeni Debrecenben. Szó sincs technológiai transzferről: az összeszerelő ország marad Magyarország.

Amagyar külügyi vezetés kinyilvánítja az egy Kína elvét, majd pár napra rá pedig bejelenti, hogy a régió konkurens országaival szemben Magyarországon épül meg a világ legnagyobb, történetesen kínai akkumulátorgyártó cégének új üzeme – írja a hvg.hu. A CATL (Contemporary Amperex Technology Co.) gigantikus gyára Debrecenben jön létre.

Ez az a magyarországi város, hol a német BMW évente 150 ezer elektromos autó gyártására készül, a Kecskeméten bővítő német Mercedes-Benz pedig máris közölte, hogy ő az első megrendelője a legkésőbb öt év múlva termőre forduló CATL-üzemnek. Ez azt jelenti, hogy Európa legnagyobb gazdasága, Németország is haszon­élvezője lesz Magyarország kínai bizniszének.

Kísérteties helyzet

Eközben még akciótervek is készülnek arra, hogy miként szabaduljon Európa a kínai nyersanyagok és termékek függőségéből. A folyamat kísértetiesen hasonlít azokhoz a baklövésekhez, amelyek Európa Oroszországgal szembeni kiszolgáltatottságához vezettek.

Összességében Magyarország hamarabb válik akkumulátorgyártó nagyhatalommá, mint azt szűk egy éve jósolták: a kínai vállalat háromezer milliárd forintos beruházásával több mint megduplázódik a szektorba eddig invesztált tőke – írja a 24.hu. A napokban bejelentett debreceni beruházás önmagában nagyobb, mint az előző öt év összes e-akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó projektje együttvéve.

Idén januárban ott tartottunk, hogy az ország 17 településén jelentek meg a zömében ázsiai akkumulátor-beruházók, összesen húsz cég több mint 2800 milliárd forintot fektetett be, ehhez mintegy 308 milliárd forintnyi állami támogatást kaptak. Akkor Magyarország nagyjából a tizedik lehetett a világ elektromosakkumulátor-exportőrei között. A szakértők azt jósolják, hogy 2025-re a harmadik legnagyobbá válhat az EU-ban Németország és Lengyelország mögött.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/akkumulator-gyartas-kina-energia-kiszolgaltatottsag.758128.html #akkumulátor #gyár #gyártás #beruházás #fejlesztés #ranglista

Részvény: