Akkora a szárazság, hogy vízkorlátozást vezetnek be Franciaországban

Franciaországban vízkorlátozást vezetnek be helyi szinteken a téli szárazság miatt, hogy ezzel megelőzzék a nyári válsághelyzeteket.

Azonnali vízkorlátozási intézkedések elrendelésére kérte Christophe Béchu francia környezetvédelmi miniszter a prefektusokat a példátlan téli szárazság miatt az esetleges nyári válsághelyzetek megelőzése érdekében – írja az RFI.

Jelenleg hét nagy vízgyűjtő területet vontak a vízkorlátozás alá, a szárazság miatti krízisterv keretében.

A tárcavezető hivatalában egyeztetett az állami vízgazdálkodásért felelős megyei közigazgatási vezetőkkel, s arra kérte őket, hogy „ne remegjen a kezük a vízkorlátozási rendeletek megalkotásakor” – fogalmazott a miniszter, aki aggodalmának adott hangot a felszín alatti vízkészletek hiánya miatt.

Tavaly nyáron hétszáz településen voltak vízellátási gondok (a 35 ezerből). Ha nem intézkedünk előre, jövő nyáron még magasabb lehet a szám, kiterjedtebb területeken, még több érintett agglomerációval
– hívta fel a figyelmet a miniszter.

Ez volt a leghosszabb aszályos időszak
Franciaországban több mint egy hónapja nem esett nagyobb mennyiségű eső: ez a leghosszabb aszályos időszak azóta, hogy 1959-ben elkezdték rögzíteni a csapadékadatokat az országban, s már a tavalyi év is kifejezetten száraz volt, az elmúlt másfél évben 15 hónapban volt csapadékhiány.

„Nem ütközött nehézségbe elmagyarázni a prefektusoknak, hogy a helyzet aggodalomra ad okot” – mondta a miniszter, miután három déli régióban a talajvíz szintje a május végén megszokott szintnek felel meg, de az egész országban lemaradásban van a felszín alatti vízkészletek szintje.

Christophe Béchu ezért azt kérte a prefektusoktól, hogy ahol szükséges, márciusban vezessenek be korlátozási intézkedéseket.

Egy olyan megfigyelő központ felállítását is kezdeményezte, amely jelzi, hogy mely településeken van éppen részleges vagy teljes ivóvízhiány. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a kevés hó miatt az olvadást követően vízhiány léphet fel a völgyekben.

A száz francia megyéből négyben (Ain, Isere, Bouches-du-Rhone és Pyrénées-orientales) van már életben riasztás a szárazság miatt, de a szám elkerülhetetlenül emelkedni fog a miniszter szerint.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/franciaorszag-szarazsag-ivoviz-idojaras-korlatozas.768092.html

Részvény: