Akár 3 ezer alatt is megúszhatjuk: ennyiből jön ki a vasárnapi húsleves

Utánajártunk, hogy melyik budapesti piacon érdemes beszerezni a hozzávalókat. Ha nem figyel, akár dupla annyit is elkölthet.

Legnagyobb mértékben az élelmiszerek árai nőttek az elmúlt időszakban. Kiszámoltuk, hogy mennyiből tudja kihozni a vasárnapi ebéd elengedhetetlen előételét, a húslevest.

A számításhoz egy hagyományos receptet vettünk alapul.

  • Egy jó húslevesből nem hiányozhat a csontos, bőrös húsrész, ugyanis sokkal több ízanyag van benne, de csirkemell vagy más színhús is kell bele, ugyanis csak úgy lesz aranyló a leve.
  • A hús mellett sok-sok zöldség is szükséges – például répa, karalábé, petrezselyem és vöröshagyma.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy a nagyobb budapesti piacokon milyen áron lehet hozzájutni a hozzávalókhoz. Az aktuális árakat a Piaconline.hu szolgáltatta.

Kép: Napi.hu

A csirkemellfilé a Kórház utcai, illetve Rákóczi téri piacokon a legdrágább, legolcsóbban pedig a Nagycsarnokban juthatunk hozzá. A legmagasabb és legalacsonyabb ár között közel 400 forintos az eltérés. Az aprólékot pedig pont a Rákóczi téren vehetjük meg a legolcsóbban.

zöldségáraknál nagy a különbség a vásárcsarnokok árai között.

Ha összegezzük az adatokat, a lista a következő:

  1. Vámház körút: 2 830 forint;
  2. Bosnyák tér: 3 334 forint;
  3. Rákóczi tér: 3 515 forint;
  4. Kórház utca: 3 987 forint;
  5. Fehérvári út: 4 299 forint. 

Persze, azt is érdemes figyelembe venni a piac kiválasztásakor, hogy hol lakunk, ugyanis „többe kerülhet a hús, mint a leves”.

Kép: Google Maps

Ha sok időnk van és szívesen utazgatunk a vásárcsarnokok között, akár 2 800 forintból is megúszhatjuk a vasárnapi húslevest, ráadásul elég négy helyre ellátogatnunk.

És ez még nem az összes hozzávaló

A petrezselyemre, illetve a tésztára a Piaconline adatbázis nem szolgáltatott adatokat, ezért ezeket néhány kereskedelmi lánc webáruházából szereztük meg.

  • Petrezselyem: 200 forint;
  • Cérnametélt: 800 forint;

A virtuális kosár végösszege tehát plusz ezer forinttal nő ezekkel a termékekkel, így egy leves hozzávalóit jelenleg legolcsóbban körülbelül 3 800 Ft-ért vehetjük meg, de ha nem figyelünk eléggé, akár a dupláját is fizethetjük a kasszánál.

Fontos kiemelni azt is, hogy ezek csak az összetevők, fizetni kell

  • az eljutásért a piacra és/vagy boltba,
  • valamint a rezsiért, amit a főzéskor elhasználunk.

De még mindig olcsóbb otthon elkészíteni és talán finomabb is, mint egy étteremben kikérni.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/legolcsobb-piac.769300.html

Részvény: