Akadozik az orosz búzaexport – az ukrán már nem

Az orosz gázzal és olajjal ellentétben a búzával komoly gondok vannak: a szállítók, a bankok és a biztosítók ódzkodnak az orosz gabonától. Mindeközben Ukrajna éppen felpörgeti az exportját.

Oroszország 22 százalékkal  kevesebb búzát szállít külföldi megrendelésekre ebben a szezonban – írta meg a Bloomberg azzal a kiegészítéssel, hogy az oroszok küszködnek, mert miközben a termésük rekordokat döntöget, a jelek szerint nem csak azért nem tud elegendő mennyiség kijutni az országból, mert kellene hozzá egy biztonságos tengeri hajózási folyosó.

Az Oroszországból érkező szállítmányok a búzaszállítási szezon első két hónapjában produkálták ezt a majd negyedével alacsonyabb értéket, ami azt jelenti, hogy az orosz búzaexport 6,3 millió tonnára csökkent. 

Ez ugyan még mindig sokkal több, mint az a másfélmillió tonna, amit augusztusban Ukrajna produkált, ám ez utóbbi érték az ENSZ és Törökország közvetítésével létesített gabonafolyosónak köszönhetően akár nagyságrendeket is ugorhat szeptemberben. Kijev abban reménykedik – írja a gazdasági lap -, hogy az ukránok a fekete-tengeri kikötőkön keresztül nem csak az eddigi (a békeidőben mértnek csak a negyedét elérő)  mennyiséget, de a szállítmányok indításának felgyorsítását is el tudja érni a következő hónapokban.

A banki szankciók nehezítik az oroszok dolgát

Az orosz búzaexport lassúsága nem a szankciók következménye, mivel az élelmiszerek nem kerültek nyugati tiltólistára, de a búzaexportot pénzügyileg bonyolító bankok és a biztosítók óvatosak lettek az Oroszországgal való üzleteléssel kapcsolatban, miközben a hajótársaságok leginkább attól tartva maradnának ki ezekből a fuvarokból, hogy a hajóikat a háborús övezetbe küldenék.

De még az orosz gazdák is vonakodnak a búza exportba adásától, mivel az erős rubel és az exportra kivetett magas adó nem teszi túl vonzóvá a gabona jelenlegi, külföldi értékesítését. A piacon, egyes európai ügyfelek részéről már meg is jelent az az igény, hogy a megrendeléseik teljesítését később, esetleg a jövő év elejére időzíttetnék.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/buzaexport-orosz-ukran-haboru-szankcio-kikoto-exportado-fekete-tenges-gabona.759044.html

#gabona #búza #export #oroszország #ukrajna #fekete-tenger #kivitel

finanszírozás

Részvény: