„Afrika melyik részéről jött?” – rasszista botrány miatt mondott le a brit trónörökös keresztanyja

Lady Hussey folyamatosan és meglehetősen agresszív hangnemben faggatta egy afrikai és karibi hátterű nők támogatásával foglalkozó szervezet vezetőjét a származásáról, elsősorban arról, hogy „Afrika mely részéről” érkezett Nagy-Britanniába.

Rasszista botrányba keveredett és lemondott II. Erzsébet királynő legrégebben szolgáló egykori udvarhölgye, aki a néhai brit uralkodó szeptemberi halála óta is a királyi család szolgálatában állt. Az udvar szerda este jelentette be, hogy a 86 esztendős Lady Susan Hussey több mint hatvan év szolgálat után távozik a Buckingham-palotából.

A közlemény szerint Lady Hussey – Vilmos trónörökös keresztanyja – töredelmesen bocsánatot kért viselkedéséért, amely miatt a botrány kipattant.

Az ügy közvetlen előzményeként a volt udvarhölgy – aki 1960-ban lépett II. Erzsébet királynő szolgálatába és az elmúlt évtizedekben a néhai uralkodó egyik legbizalmasabb és legbefolyásosabb barátjaként tartották számon – részt vett egy fogadáson, amelyet Kamilla, III. Károly király felesége adott kedden a Buckingham-palotában a nők elleni erőszakcselekmények áldozatait segítő jótékonysági szervezetek képviselőinek.

Lady Hussey – akinek férje Marmaduke Hussey, a BBC brit közszolgálati médiatársaság kormányzótanácsának 2006-ban elhunyt elnöke volt – a 300 meghívott jelenlétében lezajlott rendezvényen szóba elegyedett Ngozi Fulanival, a Sistah Space nevű szervezet alapítójával és vezetőjével. A Sistah Space elsődleges célja olyan afrikai és karibi hátterű brit nők támogatása, akiket családon belüli erőszakcselekmények vagy szexuális támadások értek.

A rendezvény után Ngozi Fulani a Twitteren tette közzé a volt udvarhölggyel folytatott párbeszédének részleteit. Ebből kiderült, hogy Lady Hussey folyamatosan és meglehetősen agresszív hangnemben faggatta őt származásáról, elsősorban arról, hogy „Afrika mely részéről” érkezett Nagy-Britanniába.

Ez folytatódott azután is, hogy a karibi szülők gyermekeként született Ngozi Fulani közölte: brit állampolgár, Nagy-Britanniában született és születése óta Nagy-Britanniában él. „Na de csak tudja, hogy honnan érkezett ide?” – kérdezte Lady Hussey ezután is, és nem tágított akkor sem, amikor Fulani többször megismételte, hogy Nagy-Britanniában született és brit állampolgár.

„Itt születtem és brit vagyok” – válaszolt ismét Fulani, mire Lady Hussey úgy tette fel újból a kérdést, hogy „De nem, azt mondja meg, hogy ténylegesen honnan jött és mikor érkezett ide?” Amikor Fulani elmondta, hogy a szülei vándoroltak be Nagy-Britanniába az 1950-es években, Lady Hussey rávágta, hogy „Na, tudtam, hogy a végén eljutunk idáig, tehát maga karibi!”.

A Buckingham-palota hivatalos közleményében hangsúlyozta, hogy az incidenst rendkívül komolyan veszi, és azonnali hatállyal kivizsgálta az ügyet. A brit királyi család londoni hivatala és rezidenciája közölte: megállapította, hogy „elfogadhatatlan és mélységesen sajnálatos megjegyzések hangzottak el” a párbeszéd során, az „érintett egyén” bocsánatot kért és azonnali hatállyal távozott az udvar szolgálatából.

A walesi herceg, Vilmos trónörökös szóvivője külön nyilatkozatban szögezte le, hogy a rasszizmusnak nincs helye a brit társadalomban, és a rendezvényen elhangzott megjegyzések elfogadhatatlanok voltak.

Ngozi Fulani szerdai nyilatkozatában az „intézményes rasszizmus” megnyilvánulásának nevezte a történteket.

Az ügy a legnagyobb ilyen jellegű botrány a brit királyi család környezetében azóta, hogy Harry herceg – Vilmos öccse – és felesége, Meghan hercegné szintén az udvarban tapasztalt „rasszista megnyilvánulásokról” beszélt a velük készült, világszerte hatalmas vihart kavart kétórás interjúban, amelyet Oprah Winfrey-nek adtak tavaly márciusban.

A műsorban Meghan – aki édesanyja részéről afrikai-amerikai hátterű – elmondta: még várandós volt elsőszülött kisfiával, Archie-val, amikor Harrynek „valaki” a királyi családból felvetette, hogy a születendő gyerek bőrszíne „vajon mennyire lesz sötét”.

Harry az interjúban kifejtette: a rasszista megnyilvánulásoknak komoly szerepük volt abban, hogy ő és felesége 2020-ban felhagyott a királyi család szolgálatában végzett tevékenységével és Amerikába költözött.

Forrás:https://hvg.hu/elet/20221201_rasszista_botrany_buckingham_palota_lemondas

Részvény: