A Wagner csoport mintájára magánhadsereget hoz létre a Gazprom

Amint arról az ukrán védelmi hírszerzés Telegram-csatornáján kedden beszámoltak, Mihail Miszustyin orosz kormányfő aláírta a katonai magáncég létrehozásáról szóló parancsot. „A dokumentum rögzíti, hogy a szervezet alapítója a Gazprom Nyeft lesz, amely 70 százalékos részesedéssel rendelkezik a szervezet alaptőkéjében, valamint a Staff-Center magánbiztonsági vállalat 30 százalékos részesedéssel.”

A Gazprom saját katonai magáncéget hoz létre – közölte az ukrán védelmi minisztérium hírszerzése. A szervezet felállításakor az orosz kormány az Üzemanyag- és energiakomplexum létesítményeinek biztonságáról szóló törvényre hivatkozik, amely kimondja, hogy az iparág vállalatai jogot kaphatnak egy magánbiztonsági szervezet létrehozására. Az újonnan létrehozott szervezet alaptőkéjében való részesedés nagysága nem lehet kevesebb, mint 50 százalék.

Így Oroszországban folytatódik a fegyverkezési verseny a főbb politikai szereplőkkel, akik aktívan magánhadseregeket hoznak létre Jevgenyij Prigozsin Wagner csoportjának példáját követve
– közölte az ukrán védelmi hírszerzés.

A Wagner-csoport orosz magánhadsereg zsoldosaira egyre inkább támaszkodik a Kreml az ukrajnai háborúban, mivel a brit hírszerzési jelentések szerint a fájdalmas katonai veszteségek miatt már külső csapatok bevonására van szükség, hogy az oroszok a front egyes szakaszain fenntartsák az arcvonalakat.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/orosz-ukran-haboru-gazprom-maganhadsereg-haboru.767149.html

Részvény: