A Wagner csoport két katonája mesélt a kelet-ukrajnai harcok borzalmairól

A zsoldoshadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin állítólag hat hónap szolgálatért cserébe felmentést ígért a raboknak. Úgy tudni, legalább 40-50 ezer embert soroztak be börtönökből, és külön örültek azoknak, akik gyilkosságért vagy rablásért ültek.

A Wagner csoport két zsoldosával készített interjút a CNN: a magyar idő szerint vasárnap hajnalban megjelent írásban arról számolnak be, hogy mindkét, az ukránok által elfogott katonát eredetileg börtönből toborozták, egyikük 20 éves büntetését töltötte emberölésért.

A katonák első világháborús állapotokról számoltak be a harcok első időszakából. Egyikük azt mondta, a csoportjukban kilencvenen voltak, az első támadásban rögtön hatvanan el is estek. Szerinte ha egy osztag elpusztul, máris küldik a következőt.

A másik katona egy ötnapos összecsapásban vett részt egy erdőben Liszicsanszknál. Ő arról beszélt, hogy az erdő legelső ösvénye végig volt aknázva, tízfős csapatából heten azonnal meghaltak. A sérülteken lehetőségük sincs segíteni, mert folyamatosan lőnek rájuk az ukrán katonák. Ahogy fogalmazott: „öt napig ott állsz, meghalnak, imádkoznak, vízért könyörögnek melletted, de te nem teheted le a fegyvert, mert szünet nélkül lőnek rád.”

Hozzátette: sokan lefagynak, leteszik a fegyvereiket, ekkor viszont azonnal kilövik őket. A sérültek saját maguk kell biztonságba kússzanak ás ellássák a sebeiket.

„A hullák tucatjára halmozódnak. Amikor megérkeznek, fel kell pakolni őket, és nem gondolkodhatsz azon, hogy ki halott vagy sérült.”

Mindketten attól beszéltek, hogy a túlélési ösztöneik tartották őket életben, nem moralizálhattak, mert mindennek súlyos következménye volt. Egyikük azt mondta: egy társuk az első akciója előtt lefagyott, elbújt egy fa tövében, nem haladt előre a parancsnak megfelelően. Később ezt jelentette valaki a feletteseknek, ezt követően pedig kivitték a táborból, 50 méterrel arrébb megásatták vele a saját sírját, majd belelőtték. A másik fogoly arról beszélt: a parancsnok megkövetelte, hogy intézzék el azt, aki nehéz helyzetben összeomlik, különben azokat is lelövi, akik ezt nem tették meg.

Állításuk szerint a zsoldoshadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin helikopterrel utazott börtönökbe, ahol hat hónap szolgálatért cserébe felmentést ígért. Úgy tudni, legalább 40-50 ezer embert soroztak be börtönökből.

Mindkét fogoly arról számolt be, hogy gyakorlatilag minden jelentkezőt, szinte tekintet nélkül az állapotára, elvittek, de különösen örültek azoknak, akik gyilkosságért vagy rablásért ültek. Azt ígérték, hat hónap harcért cserébe nemcsak véget ér a büntetésük, de fizetést, hiteltörlesztést és amnesztiát is kapnak – tették hozzá.

A börtönből busszal, illetve repülővel vitték őket Rosztov régióba kiképzésre, ám ez teljesen minimális volt, jobbára a kezükbe nyomták a fegyvereket, amellyel ezután olyan parancsokat kellett végrehajtaniuk, amikbe sosem egyeztek bele. A foglyok szerint Prigozsin azt ígérte, csak a második, védelmi vonalba kell menniük, cserébe pénzt és szabadságot kapnak. Hozzátették: elhitették velük, hogy lengyel, német és más zsoldosokkal kell majd harcolniuk, de az ukrán hadsereggel találták szembe magukat, amelyről azt hitték, már rég elmenekült. Mindketten azt mondták, már-már megkönnyebbültek, hogy elfogták őket.

Mindketten azzal zárták a beszélgetést, hogy rosszul döntöttek, amikor csatlakoztak a Wagner csoporthoz.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230212_wagner_cnn_haboru_orosz_ukran

Részvény: