A vártnál nagyobb mértékben bővült a gazdaság teljesítménye Oroszországban

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 5,4 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez viszonyítva, ami jócskán felülmúlta a jegybank 4,6 százalékos előrejelzését.

Az elemzői várakozásokban némileg kisebb, 5,3 százalékos növekedés szerepelt az idei első negyedévre a tavalyi utolsó negyedévi éves szintű 4,9 százalék után.

Az orosz GDP tavaly 3,6 százalékkal nőtt a 2022. évi 1,2 százalékos csökkenést követően.

Az orosz jegybank áprilisban az addigi 1-2 százalékról, 2,5-3,5 százalékra módosított a gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését.

Ugyancsak a statisztikai hivatal adatai szerint áprilisban az éves szintű infláció az elemzői várakozásoknak megfelelően 7,8 százalékra nőtt a márciusi 7,7 százalékról. A havi szintű növekedés 0,4 százalékról 0,5 százalékra gyorsult.

Az élelmiszerek ára havi szinten 0,49 százalékkal, éves szinten 8,33 százalékkal emelkedett a múlt hónapban, a nem élelmiszertermékek 0,41 százalékkal drágultak áprilisban havi és 7 százalékkal éves összevetésben. A szolgáltatások áremelkedése márciussal összevetve 0,62 százalék, tavaly áprilishoz képest 8,12 százalék volt.

Az orosz központi bank áprilisban 4,3-4,8 százalékra emelte idei inflációs várakozását az addigi 4-4,5 százalékról – adott hírt róla az MTI.

Forrás:https://www.economx.hu/nemzetkozi-gazdasag/oroszorszag-moszkva-gdp-gazdasag-teljesitmeny.790032.html

Részvény: